Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Polder en waterschap Neerzeldert
x1918 Polder en waterschap Neerzeldert

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1918 Polder en waterschap Neerzeldert
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Ligging
3. Reglementering
4. Bestuur en ambtenaren
1918 Polder en waterschap Neerzeldert
Inleiding
4.
Bestuur en ambtenaren
Daar er vóór 1492 al een bestuur van gezworenen in Neerzeldert bestond, werd in de akte van overeenkomst tussen de geërfden uit dat jaar niets meegedeeld over de samenstelling of verkiezing daarvan. Uit de akte van 1526 blijkt evenwel, dat volgens oude gewoonte jaarlijks de verkiezing van twee nieuwe heemraden en een rentmeester plaatsvond op St Petersdach ad cathedram (22 februari) op het 'groote kerckhoff' (St Joriskerkhof) te Amersfoort bij de school na de hoogmis. De rentmeester diende jaarlijks rekening te doen op St Jans Pil (25 juni) of acht dagen daarna.
De heemraden hadden twee jaar zitting, zodat het bestuur uit vier personen bestond. Volgens de landbrief van 1545 zouden de twee heemraden jaarlijks worden benoemd door het Hof van Utrecht, de maarschalk of de schout van Hoogland uit een voordracht van vier, opgemaakt door de geërfden, maar later werden de heemraden weer rechtstreeks verkozen. Na de invoering van het bijzonder reglement in 1861 bestond het bestuur uit een voorzitter (benoemd door Gedeputeerde Staten van Utrecht) en vier leden onder de naam van schout en heemraden. De zittingstermijn was toen voor alle waterschapsbesturen zes jaar.
In de 17e eeuw werd de rentmeester niet meer door de geërfden gekozen, de heemraden benoemden hem voor onbepaalde tijd. Tussen 1829 en 1834 was er geen vaste rentmeester, maar nam een van de heemraden deze taak waar. Behalve de rentmeester of (later) secretaris-penningmeester was er een bode en in de 19e eeuw ook een sluiswachter in dienst van het waterschap. Incidenteel is sprake van een lantaarnopsteker en een straatwerker.
5. Bronnen van inkomsten
6. Uitvoering van de taak
7. Het archief
8. Bijlagen
Kenmerken
Datering:
1631-1928
Auteur:
M. Mijnssen-Dutilh
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS