Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hoogheemraadschap van de Bunschoter Veen- en Veldendijk

1913 Hoogheemraadschap van de Bunschoter Veen- en Veldendijk

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Openbaarheid en citeren
02. Ligging
1913 Hoogheemraadschap van de Bunschoter Veen- en Veldendijk
Inleiding
02.
Ligging
Het gebied op de oostelijke oever van de Eem ten noorden van Amersfoort werd tegen het water van de Zuiderzee beschermd door de aaneensluitende dijken lopend vanaf de Arkemheense dijk aan de grens van Utrecht en Gelderland via Spakenburg tot nabij de monding van de Eem en vervolgens langs de rechteroever van die rivier tot bij Amersfoort.
Deze dijken zijn bekend onder verschillende namen: de Veendijk vanaf de Laakse sluis aan de Gelderse grens tot de Spakenburgse zeesluis, de Veldendijk vanaf die sluis tot het vroegere Huis Ter Eem iets ten noorden van de Eembrug, de Eemlandse dijk tot aan de Zeldertse wetering, de Grote en de Kleine Slaagse dijken tot Krachtwijk en de Grebbeliniedijk tot Amersfoort.
De hoogte van de grond neemt vanaf Amersfoort tot aan het huidige Eemmeer geleidelijk af. Hoogland ligt enkele meters boven N.A.P., terwijl de polders rond Bunschoten circa 0.3 m daaronder liggen. Vóór het gereedkomen van de Afsluitdijk speelde de zeewering hier een belangrijke rol. Bij storm kon het zeewater door de open Eemmonding de rivier worden opgestuwd, waardoor bij zeer hoge vloed de waterstand bij Amersfoort met meer dan twee meter kon stijgen. Alle hiervoor genoemde dijken hadden dan ook een zeewaterkerende functie voor de polders onder Bunschoten en Hoogland én voor de polder Arkemheen in Gelderland. Alleen de Veen- en Veldendijken vielen echter oorspronkelijk onder het bestuur van het hoogheemraadschap, dat in 1603 ten behoeve van het beheer daarvan werd opgericht. Binnen het omslagplichtig gebied waren gelegen de polders Bunschoten (omvattende Bloklandspolder, Sint Nicolaas- en Rikvisscherspolder, Bikkerspolder, het Noorderwaterschap en het Oosterwaterschap), De Duist, Het Nieuweland, De Haar, De Hond, Over- en Neerzeldert, Burgermaten, Eemland en De Slaag. Bij het reglement van 1889 werd ook het Bekaaide Maatwaterschap binnen de grenzen van het hoogheemraadschap gebracht.
03. Ontstaan
04. Organisatie
05. Bestuur
06. Ambtenaren
07. Bronnen van inkomsten
08. Uitvoering van de taak
09. Het archief
10. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
(1486) 1533 - 1950
Auteur:
M. Mijnssen-Dutilh
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal