Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
28.01 Interview heer IJ. (Bestand ontbreekt).
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
28.01 Interview heer IJ. (Bestand ontbreekt).
Titel:
Interview heer IJ. (Bestand ontbreekt).
Datering:
25-02-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Gert Huting
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De heer IJ. (1953) uit Rossum runt samen met zijn zoon een fruitteeltbedrijf met zo’n 20 ha. fruit, appels en peren. Hij vertelt over zijn ervaringen in de hoogstam fruitteelt (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Hoge (peren)bomen. De perenbomen hadden een imposante stam met een enorme kruin. Er waren lange ladders voor nodig, met 40 of 50 sporten. Als de ladder goed in de boom stond, zo nodig met 2 mikken (houten stutpalen) gestut, werd hij met een rode zakdoek aan de bovenste sport aan een tak vastgebonden.
Kersenoogst. Tijdens de kersenoogst had iedereen twee maanden lang een eigen rol. Als eerste was de spreeuwenkeerder ‘s ochtends vroeg in de boomgaard om de spreeuwen te verjagen. Als het licht werd kwamen de plukkers, zo’n dertig man, boerenknechten, kleine boertjes en arbeiders van de steenfabriek die daar snipperdagen voor opnamen. Er werd goed verdiend. Later kwamen de huisvrouwen om de geplukte kersen te sorteren. De arbeiders hadden warm eten mee in een speciale warmhoudpan, de hinkeman. Er werd samen gegeten. Twee maanden lang was de kersenboomgaard hun huis.
Ambonezen. In de jaren ’50 kwamen veel Ambonezen vanuit Vugt op de brommer om te helpen plukken. Ze waren klein, licht en vlug. De doodgeschoten spreeuwen namen ze mee om thuis te bakken.
Vaste gebruiken. Wanneer een plukker een dubbele kers (2 kersen aan één steeltje) had geplukt, moest hij een rondje geven. Als iemand jarig was of als de baas een goede prijs voor zijn kersen had gekregen, kwam ook de borrel op tafel.
Vervoer naar veiling. Aanvankelijk werden de kistjes met kersen met paard en wagen naar de veiling gebracht, later met een oude Bedford. Een van de boomgaarden had een spoorlijntje met een lorrie. Het werd gebruikt voor vervoer van klei voor de baksteenindustrie, van kunstmest en voor het vervoer van grote zware kisten fruit naar de openbare weg. Grote luxe en uniek voor een fruitboomgaard. (Geluidsbestand ontbreekt)
Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement