Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
25.01 Interview heer Van P. (Bestand ontbreekt).
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
25.01 Interview heer Van P. (Bestand ontbreekt).
Titel:
Interview heer Van P. (Bestand ontbreekt).
Datering:
31-03-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Henk Capelle
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
In 1967 is de heer Van P. (1943) uit Maurik als zelfstandig ondernemer begonnen. Hij nam het bedrijf van zijn vader over, dat uit 3 ha. hoogstam bestond. Zijn vader had het in 1955 van diens vader overgenomen. De heer Van P. vertelt over de ontwikkelingen in het bedrijf (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Ontwikkelingen in het fruitbedrijf. De heer Van P. heeft van nabij de omschakeling meegemaakt van hoogstamfruit naar laagstam. De arbeid in de hoogstam fruitteelt werd te duur. In vijf jaar, tussen 1955 en 1960 werden alle hoogstambomen vervangen door struiken. Tegelijkertijd kwam ook de techniek van insectenbestrijding in een stroomversnelling. Ook kwamen er nieuwe appelrassen, zoals Jonathan, Laxton en Lombard. Bij de peren vormt de Conference nog altijd het grootste deel van het aanbod.
Bestrijding van insecten. In de jaren ’50 en ’60 werd er volop gespoten, met middelen die nu verboden zijn, zoals DDT, kwik en koper. Er werd gespoten met sproeigeweren, waarmee men op een ladder de boom in ging. Vervolgens kwam de ton met een pomp, daarna de blower met ventilator en nu de tunnelspuit. Er is steeds minder bestrijdingsmiddel nodig. Met het sproeigeweer kwamen veel bestrijdingsmiddelen in de lucht, de bodem en het water terecht. Nu kan heel nauwkeurig gedoseerd worden en bestrijding van ziekte gebeurt veel doelgerichter. Er wordt ook sterk op gecontroleerd.
Schaalvergroting. Het bedrijf bedraagt inmiddels 100 ha. Een deel richt zich op de teelt en een ander deel op verpakking en vermarkten. Het bedrijf is on-line verbonden met de supermarkten. Die kijken met alles mee en willen over alles meepraten en meebeslissen. Ze hebben te maken met heel kritische consumenten.
Controle. De controleurs controleren alles, over alles moet verantwoording worden afgelegd. De mestboekhouding, hoeveelheid bestrijdingsmiddelen etc. De bodem, de lucht en het water zijn kostbare zaken. (Geluidsbestand ontbreekt)
Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement