Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt

1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
15.01 Interview de heer K. (bestand ontbreekt).
Erfgoedstuk
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
15.01
Interview de heer K. (bestand ontbreekt).
Erfgoedstuk
Titel:
Interview de heer K. (bestand ontbreekt).
Beschrijving:
De heer K. (1937) groeide op een boerderij in Culemborg op, in de wijk Lanxmeer. In de wijk stonden in de jaren ’30 en ’40 veel hoogstamboomgaarden. De grond werd ook gebruikt voor de teelt van groenten en er liep vee. De heer K. is tussen de boomgaarden groot geworden. Daar vertelt hij over (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
Opgroeien tussen de boomgaarden. De heer K. hielp als kind altijd al met van alles mee. Schoffelen, hakken, wieden, groenteplantjes uitzetten, fruit plukken. Op iets oudere leeftijd ging hij naar de veiling in Culemborg. Dan werd de pony voor de kar gespannen, met kisten appels of bonen erop.
Handwerk. Tijdens het appels plukken waren er vier, vijf of zes volwassenen aan het werk en een paar kinderen. De mannen plukten, op hoge ladders. De vrouwen sorteerden. Dat gebeurde met een plankje waar gaten in zaten. Appels moesten aan de maat voldoen. De sfeer was gemoedelijk, met het verlenen van wederdiensten; het was één grote familie.
Rassen. Er stonden rassen als de Notarisappel, Bellefleur en Winterjan en er waren zoete appelen.
Kersen. Iets verderop was een kersenboomgaard. Voor vijf cent kochten de kinderen een puntzak kersen. Ook kregen ze wel gratis kersen waar een plekje op zat: kroet.
Pachtgrond. Behalve grond in eigendom, werd er ook veel grond van de grondbezitters gepacht. In november moest de pacht betaald worden. Soms moest er een koe of varken verkocht worden om de pacht te kunnen betalen.
Spuiten. Hoogstammen werden zo’n vier keer bespoten, Dat was heel bewerkelijk. De struikbomen van later tijd werden wekelijks bespoten met zwaar gif als Kaptan, DDT e.d.
Verdwijnen van de boomgaarden. Hoogstamfruitbomen zijn bijna helemaal verdwenen. Zij maakten plaats voor struikbomen. Daardoor veranderde het leven van de mensen die van het fruit moest leven ingrijpend. (Geluidsbestand ontbreekt)
Datering:
31-03-2010
Interviewer:
Sandra Wormgoor
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal