Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
14.01 Interview de heer J. (bestand ontbreekt).
thumbnail
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
14.01 Interview de heer J. (bestand ontbreekt).
thumbnail
Titel:
Interview de heer J. (bestand ontbreekt).
Datering:
25-02-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Gert Huting
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De heer J. (1946) uit Alem is kind van een fruitpachter en –teler. Met 8 jaar hielp hij zijn vader al. Hij snoeit nog bomen bij een teler in de buurt en hij houdt bij particulieren in de omgeving bomen bij. Hij vertelt over de (hoogstam) fruitteelt in de jaren ’50 en ’60 (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
Pacht. Samen met enkele anderen vormde de vader van de heer Hekman een maatschap die een grote kersenbongerd pachtte. Ook moeder was lid van de maatschap.
Bestrijding. Na de oorlog begon de vader van de heer J. met loonspuiten. Met geleend geld kocht hij een motorspuit waar een gehuurd paard voor werd gespannen. Was vak op zich; beschrijving. Het was zwaar werk, maar leverde wel geld op.
Bestrijdingsmiddelen. Carboleum. Alles geel. Verder: DDT en parathion, kwik. Slecht werk, maar inkomsten maakten het mogelijk eigen baas te worden.
Bloei en malaise in het fruit. In jaren ’50 loonde het fruitteler te zijn. Op de veiling bracht de Cox Orange een ‘vermogen ‘ op. Zelfs (schone) plukval leverde nog redelijk wat op. Nadat de heer J. in 1967 het loonwerkersbedrijf van zijn vader overnam, trad de crisis in het fruit op. Het fruit was niets meer waard. Het was armoe. Hoogstammen werden massaal gerooid.
Kersen keren. Ofwel spreeuwenkeren. Via een geluidsinstallatie werden liedjes de kersenbongerd ingestuurd. Tijdens de kerkdienst moest het geluid zachter gezet. Met de bandrecorder werd ook het geluid van angstig schreeuwende spreeuwen opgenomen.
Kersenpluk. Onder aanvoering van een voorplukker werkten ruim dertig plukkers. Hoge ladders van soms 54 sporten die gestut werden met een schaar. Soms werd bovenin zelfs nog een extra laddertje vastgemaakt. Het waren lange dagen, maar het verdiende goed. Iedere plukker had een eigen ladder en eigen genummerde hoenderik (plukmand). De voorplukker gaf het tempo aan. Volgt uitgebreide beschrijving gang van zaken bij het plukken. (Geluidsbestand ontbreekt)
Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement