Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt

1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
26.01 Interview Dhr I.
Erfgoedstuk
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
26.01
Interview Dhr I.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview Dhr I.
Beschrijving:
De heer I. (1922) uit Ravenswaaij kocht toen hij trouwde het land, waaronder een boomgaard van zijn schoonouders. Na de oorlog braken gouden tijden aan voor de handel in fruit. Hij vertelt over het werken in de boomgaard (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
De boomgaard. De hoogstamboomgaard is in 1922 ingeplant. Het duurt 10 tot 15 jaar voordat de hoogstamboom volwassen is en er aan verdiend kan worden. Toen de heer I. in 1945 het land kocht, waren de bomen volop in productie. Eerst komen de pruimen, dan de kersen, de peren en daarna de appels. In één seizoen werden 6 á 7 duizend kisten fruit van 20 kilo geplukt. Om afscheuren van zware takken te voorkomen, werden er in het voorjaar schoren (takken van gesnoeide sparren) onder gezet.
Fruitpluk. In de drukke tijd kwamen er 7 of 8 plukkers, kleine boertjes die wat bijverdienden. Vooral de kersentijd was gezellig. Omdat de kersenbomen hoog waren, werkten er dan jonge mensen. Bij dubbele kersen trakteerde de heer I. op een fles jenever.
Spreeuwen. Van ’s morgens 6 tot ’s avonds 8 kwam de kersenkeerder de spreeuwen verjagen. Het schieten van de spreeuwen deed de heer I. zelf. Die spreeuwen werden door een oude man mee naar huis genomen om te braden.
Nieuw materiaal. Rond 1960 werd er goed verdiend. Toen ging het paard eruit en werd een nieuwe trekker gekocht. Ook kwamen er een spuit en cirkelmaaier.
Hard werken. Tot zijn 68ste had de heer I. naast de boomgaard ook nog koeien. Om 4.15 uur stond hij op om de koeien te melken voor hij om 6.00 uur in de boomgaard was. Het voeren van de kalveren deed zijn vrouw. Toen hij 68 was weidde hij alleen nog jong vee, dat was minder werk. Het fruit kostte veel tijd.
Veiling. In het dorp kwamen twee vrachtwagens, de een ging naar de veiling in Geldermalsen en de ander naar Utrecht. De veiling in Utrecht was groter, de prijs beter. Nu wordt fruit niet meer via de veilingklok verkocht, alles gaat via internet.
Datering:
16-03-2010
Interviewer:
Tine Aarsen
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal