Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
23.01 Interview Dhr Z.
thumbnail
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
23.01 Interview Dhr Z.
thumbnail
Titel:
Interview Dhr Z.
Datering:
30-03-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Sandra van Ommering
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De heer Z. (1930) uit Brakel heeft zijn hele leven in de fruitteelt gewerkt, als arbeidskracht, pachter en eigenaar van boomgaarden. Hij vertelt over het werk in de (hoogstam) fruitteelt (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Het vak geleerd. De vader van de heer Z. was een kleine tuinder. Voor het huis stonden twee hoogstambomen met stoofperen voor eigen gebruik. Ook de afgevallen peren werden verwerkt. Er ging niets weg. Toen in de oorlog de school sloot, ging de heer Z. bij tuinders aan het werk. Toen zijn oom eind jaren ’40 een aantal hoogstamboomgaarden in deelpacht kreeg, kon hij daar komen werken. Hij leerde er het vak, snoeien, maaien, spuiten, enten en plukken.
Veel werk. Onder de hoogstambomen was gras en liepen koeien. Er waren nog weinig machines en alles moest met de hand gebeuren. Gras werd nog met de zeis gemaaid. Omdat de verzorging van de boomgaarden veel werk omvatte, werd daar iemand voor aangetrokken.
Komst van struiken. Eind jaren ’40 werd begonnen met de aanplant van struiken. Die gaven een hogere productie. Er kwamen betere rassen en veel oude rassen verdwenen. Alleen de Goudreinette bleef.
De pluk. Voor de fruitpluk van het hoogstamfruit waren veel mensen nodig. Boven in de boom werden ladders tegen elkaar gezet. De plukkers liepen op de ene ladder achter elkaar aan emmers vol te plukken om vervolgens via de andere ladder naar beneden te gaan om de emmers te legen. Plukmanden werden met een houten haak aan de ladder gehangen. Die werden in kistjes voor 20 kilo geleegd. Een vrachtrijder bracht de kistjes naar de koelhuizen in Zaltbommel. Het laden op de hoge vrachtwagen was zwaarder werk dan het plukken.
Machines. Bij de komst van nieuwe machines begint de heer Z. als zelfstandige in de fruitteelt. Eerst als spuiter bij aardbeientelers, met een motorrugspuit. En hij wordt gevraagd als er gespoten, gesnoeid, geënt of geoculeerd moet worden.(Geluidsbestand ontbreekt)
Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement