Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
22.01 Interview Dhr van B.
thumbnail
2 fragmenten
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
22.01 Interview Dhr van B.
thumbnail
Titel:
Interview Dhr van B.
Datering:
24-03-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Ton de Rijk
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De heer Van B. (1924) uit Asch is opgegroeid met een gemengd bedrijf. Vee, landbouw en fruit op gehuurde grond. Na de oorlog heeft Van B. van een oom 3 ha. grond gekregen. Via de ruilverkaveling is het bedrijf uitgegroeid naar 10 ha., met fruit erbij. De heer Van B. vertelt over zijn leven als fruitpachter (hoogstamfruit) (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Vak geleerd. Cursussen veeverloskunde en de fruitteeltvakschool en Geldermalsen. Sorteren en verpakken geleerd. ’s Winters verdiende hij samen met een zwager wat bij met snoeien in boomgaarden.
Boomgaarden. In vroeger jaren stond de Betuwe vol hoogstammen. ‘Blijver- en wijker’ systeem. Rij Goudreinetten en een rij kersen. Elk jaar werd ergens een boomgaard gepacht. In kleinere boomgaarden werden de bomen dichter op elkaar gepoot, met andere soorten appels. Langs de slootkanten werden Winterjannen en Eldense blauwe gezet; dan bracht ook de slootkant nog wat op.
Verpachtingen. In de jaren ’50 en ’60 was de helft van de bewoners fruitpachter. Van het fruit kon men niet van bestaan, dus had men er een andere baan naast. Zoals postbode, caféhouder, slager of paardenhandelaar. Verpachtingen werden met een advertentie aangekondigd en dan kwamen de kijkers langs. Soms werden er wel 50 percelen fruit verkocht. Kijkers schatten de boomgaarden op opbrengst. Goudreinetten brachten soms wel 35 kisten per boom op. Dan hoef je niet veel bomen te hebben.
Oogsten. Eerst kersen en later het harde fruit. Voor de pluk werden losse arbeiders en kleine boeren ingehuurd. Dat was geen probleem omdat er veel losse arbeiders en kleine boeren waren. Jonge plukkers pakten ladders met 40 sporten, de oudere kregen ladders met 36 sporten. De zomerappels moesten rond 20 september in de kist zitten; rond 1 oktober kwamen de latere appels. De goudreinet werd het meest geteeld.
Verkoop aan huis. Op zaterdag ging de heer van B. met paard en wagen de huizen langs met bestelde kisten appels en peren.
Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement