Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
21.01 Interview Dhr C.
thumbnail
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
21.01 Interview Dhr C.
thumbnail
Titel:
Interview Dhr C.
Datering:
30-03-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Sandra van Ommering
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De heer C. (1948) uit Culemborg is destijds door een fruithandelaar gevraagd om in zijn schoolvakantie te helpen met fruit plukken. Dat is hij blijven doen en vervolgens mocht hij ook helpen met snoeien. Hij kwam in loondienst en is later naar de fruitteeltschool gegaan. Hij vertelt over de oude boomgaarden (hoogstam) (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Hoogstamboomgaarden. Na de fruitteeltschool begon de heer C. voor zichzelf. Hij huurt boomgaarden die hij onderhoudt. Het fruit verhandelt hij. In de jaren ’50 en ’60 (20ste eeuw) moesten veel boomgaarden wijken voor nieuwbouw. Ook bracht het fruit steeds minder op. In Culemborg verdween zo bijna de hele fruitteelt. Eind jaren ’80 stapt de heer C. over op het leveren van biologisch fruit.
Snoeien. Bij het snoeien gaat er om de goede vruchttakken te bewaren en de verkeerde weg te knippen. Vroeger werd met de zaag gesnoeid. Een zaag op een stok, zo lang mogelijk. Dan hoefde men niet met de ladder om de boom heen te lopen. Nu wordt gesnoeid met een moderne schaar.
Fruitverkoop. In juli werd het fruit ‘op het hout’ verkocht, d.w.z. voordat het was geoogst. De koper moest zelf voor de pluk zorgen, met risico van een slechte oogst. Tijdens grote verkopingen werden alle boomgaarden in de omgeving geveild.
Armenboomgaard. Als een eigenaar overleed en er geen erfgenamen waren, werden de boomgaarden aan de armenbesturen geschonken. Met de opbrengst werden armen in de omgeving gesteund. Deze armenboomgaarden waren eigendom van de katholieke kerk en de hervormde kerk. Toen het onderhoud meer kostte dan het fruit opbracht, verkochten veel armenbesturen de boomgaarden.
Rassen. Vroeger was de Goudreinette het hoofdbestanddeel van de boomgaard. Verder waren er nog diverse oude rassen appel en peren. Een keer waren Keuleman appels samen met andere appels naar de appelmoesfabriek in Geldermalsen gebracht. Die appels waren zo hard dat de machines er van kapot gingen.

Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement