Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt

1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
20.01 Interview Dhr N.
Erfgoedstuk
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
20.01
Interview Dhr N.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview Dhr N.
Beschrijving:
De heer N. (1931) uit Dreumel heeft het beheer van de hoogstamfruitbomen van zijn vader overgenomen, waarna het fruitbedrijf aanzienlijk groeide. Hij vertelt over zijn herinneringen aan die tijd van vroeger (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Eerste jaren. De vader van de heer N. kocht in 1937 een stuk land waar de eerste jaren aardappels, bonen, groenten, tarwe en tabak tussen de nieuw aangeplante fruitbomen stonden.
Rassen. In de boomgaard stond een veelheid aan (oude) appelsoorten, waaronder Keulemanappels die werden ingekuild. De oude soorten zijn later omgeënt.
Bewaren. Na de oorlog werd het fruit aanvankelijk in de machinekamer van het stoomgemaal bewaard. In 1949 werd een bewaarplaats in de boomgaard gebouwd waar duizend kisten met zo’n vijftien tot twintig ton fruit konden worden bewaard. In 1954 kwam een koelcel met tweehonderd ton opslagcapaciteit.
Spuiten. Midden jaren ’50 begon de bestrijding van insecten met chemische middelen. Gaandeweg liep het spuiten uit de hand. Naar het idee van de heer N. zijn er in die tijd veel loonspuiters overleden.
Snoeien. Snoeien is belangrijk om in de bomen voldoende (zon)licht te laten komen. Als bomen van binnen te dicht zijn krijgen spint en schimmels een kans door vocht. Er werd een klein laddertje in de boom gelegd; bij grote bomen liepen de snoeiers vaak zelf de boom in.
Plukken. Voor de pluk werden grote ladders gebruikt, soms wel met 48 sporten. De Dreumelse plukkers hadden geen last van hoogtevrees en werden daarom ook elders gevraagd om in hoge bomen te plukken. Dat verdiende extra. Als de kersen geplukt waren, werd er een feestje gevierd en werd er goed gedronken. Om de kosten te drukken kwamen er lage boompjes zodat huisvrouwen en wat oudere kinderen makkelijk en goedkoop konden plukken. Fruitbedrijven waren gezinsbedrijven.
Datering:
15-03-2010
Interviewer:
Tilly Kuus - Liefkens
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal