Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt
x1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1627 Oral history; Historische fruitteelt
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
10.01 Interview Dhr T.
thumbnail
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
10.01 Interview Dhr T.
thumbnail
Titel:
Interview Dhr T.
Datering:
22-03-2010
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief.
Interviewer:
Ton de Rijk
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
De vader van de heer T. (1939) had in Echteld een boerderijtje met appelbomen, met daaronder vier koeien en een paard. Vader ventte dagelijks langs de deur met fruit. Na de tuinbouwschool in Tiel ging de heer T. als 14-jarige jongen bij een familie in het hoogstamfruit werken. Hij vertelt over het werk in Geldermalsen (oral history).
Thema’s die aan de orde komen zijn:
Het bedrijf. De heer T. begon voor elf gulden in de week van 6.00 tot 18.00 uur en zaterdags tot 16.00 uur. In het voorjaar was het druk: nachtvorstbestrijding, spuiten en maaien met de zeis. ’s Winters werd gesnoeid en moest de heer T. varkens voeren en meel rondbrengen.
Snoeien. Snoeien, met stokzagen en het kleine zaagje, werd uitbesteed. Het werk werd per ha aangenomen, of soms per hoek. Omdat het ’s morgens te koud was, werd er ’s middags gesnoeid.
Pluk. De pluktijd begon met het schoren van de bomen. Afhangende takken werden omhoog getild en er werd een schoor onder gezet. Tijdens de pluk kwamen er 30, 35 keuterboeren helpen. Geplukt werd met ladders van 42 en 44 sporten. Geplukt werd in verschillende soorten plukmateriaal. Er waren lange manden, kanis, gevoerd met een zak jute en een houten haak. Daar ging 25 kilo in. Vrouwen raapten de mand leeg. De pluk ging altijd door, ook als het regende. Na de oogst van de Sterappels werden de appels op stro gestort waarna de gekleurde appels eraf geraapt werden. Van een dikke plank met wieltjes eronder werd een karretje gemaakt. Met de knieën daarop schoof men over de appels heen.
Koelen. In de jaren ’50 kwamen de koelhuizen met grote koelcellen. Daarvoor waren er luchtgekoelde bewaarplaatsen, luchtcellen. De appels gingen gesorteerd de cel. In zo’n cel kwamen dan ook appels van buren. Buren hielpen elkaar.
Andere thema’s. Bestuiven. (Oude) rassen. Enten. Hooien. Kersen. Kisten maken en sjouwen. Verpakken. Verkopingen en verpachtingen. Huisslacht. Leven in de gemeenschap.

Kenmerken
Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Adres
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
(parkeerplaats aan de Mercatorweg)
telephone  Telefoon
email  Contact

Openingstijden studiezaal

Disclaimer
Privacy statement