Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral history; Historische fruitteelt

1627 Oral history; Historische fruitteelt

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Verklarende woordenlijst
Fruitsoorten
Tips voor onderzoek
Inventaris
7.01 Interview de heer F.
Erfgoedstuk
1627 Oral history; Historische fruitteelt
Inventaris
7.01
Interview de heer F.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview de heer F.
Beschrijving:
De heer F. (1924) heeft 80 jaar in Balgoij op de boerderij van zijn ouders en voorouders gewoond. Het familiebedrijf, boerenbedrijf en hoogstamboomgaard, stamt uit 1709. De heer F. vertelt over het bedrijf in (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Het bedrijf. Vader had een boerenbedrijf met varkens, kippen en melkkoeien. Daarnaast had hij anderhalve ha. hoogstamboomgaard. In 1937 ging vader zich specialiseren in fruit; het vee werd een nevenbedrijf. Onder de fruitbomen werd koolraap geteelt en er was gras.
De rassen. Hoofdrassen waren de Goudreinet, Jonathan, Bellefleur en Sterappel. Later kwamen er nieuwe rassen zoals de Elstar. De heer Berben leest een lange lijst voor van oude rassen appels, pruimen en peren.
Spuiten. Bomen werden bespoten met Californische pap, een zwavelproduct. Spuiten ging met een tonspuit, een houten spuit met een motor met een zitting erop. Dat werd getrokken door een paard.
Pluk. De bomen met Sterappels waren zo’n twintig sporten hoog; men moest er handig voor zijn om de ladder goed in de boom te zetten. Dan kon de plukker buiten boord hangen om te plukken of te snoeien. De Sterappels werden op stro op de vloer van de stal gelegd. Als de appels rood gekleurd waren werden ze gesorteerd en in kisten gedaan.
De opbrengst. Vroeger was de opbrengst vooral voor eigen gebruik, maar er ging ook veel naar de markt in Nijmegen en in Grave. Later ging alles naar een handelaar en nog weer later naar de veiling. Soms werd er aan een commissionair die voor een grote exporteur werkte, verkocht.
Goed leven. Het gezin kon er vroeger goed van leven. Loods, schuur en koelhuis konden met eigen geld worden betaald.
Struiken. Omdat de bomen steeds minder opbrachten, werden ze gerooid, waarna er struiken voor in de plaats geplant werden. Die waren effectiever.
Andere thema’s. Kostschool door grootmoeder betaald; oorlog.
Datering:
13-01-2008
Interviewer:
Annemiek van Buël
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Datering:
1930-2010
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhorst
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal