Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
29.01 Interview met de heer O.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
29.01
Interview met de heer O.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer O.
Beschrijving:
Leven op landgoed Den Dam. In 1934 trokken de ouders van de heer O. met hun drie kinderen vanuit Lochem naar Den Dam dat toen te huur stond. Later heeft de familie het huis gekocht. Het huis dateert uit 1399, is verwoest geweest, herbouwd en verbouwd. De heer O. (1922) vertelt over het leven vroeger op het landgoed (oral history).Thema’s die aan de orde komen zijn:
Oorlog. Eind ‘44 werd het huis door de Duitsers geconfisqueerd en moest het gezin het huis verlaten. De Duitsers hebben geprobeerd het huis in brand te steken; het huis bleef bespaard maar verder was alles verkoold.
Het bezit. In 1951 kon moeder het huis kopen en het is nog steeds in de familie. Toen moeder ouder werd trokken de heer O. en zijn vrouw bij moeder in en werd het huis in tweeën gesplitst. De heer O. is oprichter van een stichting en daarvan kwam iemand over de tuin adviseren. Later is de (moes)tuin weiland geworden en kwamen er schapen, kippen en ganzen.
Personeel. De heer A. was een factotem in de familie die vooral in de grote (moes)tuin werkte. Hij was in Lochem al in dienst en verhuisde mee naar Eefde, waar hij in het koetshuis kwam te wonen. Behalve een paar kippen waren er geen dieren. Voor in huis was er een dienstbode die op zolder sliep.
Het water. Om het huis heen was water. Bij hoge waterstand van de IJssel liep die bij Baak over en stond het huis midden in het water. Met een bootje en via planken ging je dan naar de spoorbaan en dan kon je verder lopen naar school in Zutphen.
De eigenaren hadden van oudsher recht op water uit de Eefse Beek. Nadat het Twentekanaal gegraven was, kwam de Eefse Beek niet meer naar huis Den Dam en daalde het grondwaterpeil waardoor alle oude bomen kapot gingen. Vader regelde met Rijkswaterstaat dat er via een sloot alsnog water kwam. Nog weer later kreeg men water uit de Berkel.
Datering:
13-02-2011
Interviewer:
Stance Westerhoud
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp