Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
42.01 Interview met Zeno baron van Dorth tot Medler
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
42.01
Interview met Zeno baron van Dorth tot Medler
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Zeno baron van Dorth tot Medler
Beschrijving:
Geschiedenis van en leven op Landgoed 't Medler. De baron (1950) bewoont een deel van het jaar een gehuurd appartement in Huis ’t Medler. De overige vertrekken worden alleen bij familiebijeenkomsten gebruikt. De baron vertelt over de geschiedenis van het landgoed (oral history). Thema’s die aan de orde komen:
Het landgoed. De familie kwam van het kasteel Dorth via omzwervingen op ’t Medler. Vandaar de naam Van Dorth tot Medler. Pachters kwamen de grond ontginnen. Twee pachters wonen nog op het landgoed. De andere pachters pachten alleen grond. In de jaren ’70 is de grond bij de boerderijen in erfpacht overgegaan en hebben de boeren de opstallen gekocht.
Bewoners. Men kwam pas op het Huis wonen als de oudere generatie overleden was. Uit angst voor inwoning van vreemden kwam de vader van Zeno met zijn gezin na de oorlog bij diens moeder op het Huis wonen. Er waren strikte regels. Grootmoeder had haar eigen vertrekken en een eigen kleine keuken. Ze had haar eigen dienstmeisje dat voor haar kookte. De ouders van Zeno hadden hun eigen dienstmeisjes; die zaten in de grote keuken.
Personeel. In 1947 werkten er tien mensen in het huis en in de tuin. Alleen de dienstmeisjes waren inwonend. In 1964 of ’65 is het laatste dienstmeisje weggegaan. De omgang met huishoudelijk personeel was altijd met respect. De kinderen mochten geen bevelen geven, maar moesten beleefd om iets vragen.
Beheer. Vader deed het beheer van het landgoed. Omdat de kinderen nooit van het landgoed zouden kunnen leven, moesten ze ervoor zorgen dat ze financieel onafhankelijk van het landgoed waren. De vier kinderen zijn aandeelhouder en werken met een directeur.
Jeugd. De jeugd was heerlijk, maar er waren weinig vriendjes. Er was beperkt contact met kinderen van pachters. Ook op de lagere school was een grote afstand tot de andere kinderen. Hoewel de jaren ’60 een kentering betekenden, blijft er een afstand tussen pachters en de eigenaren van het Huis voelbaar.
Datering:
04-01-2008
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp