Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
26.01 Interview met Willem Koudijs
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
26.01
Interview met Willem Koudijs
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Willem Koudijs
Beschrijving:
Willem Koudijs (1941) vertelt over zijn vader die boswachter was van Het Luntersche Buurtbosch (oral history) bij het landgoed Dennenhorst. Zijn vader heeft het werk van boswachter van diens vader, die de eerste boswachter was, overgenomen. Willem heeft zijn vader niet opgevolgd als boswachter.Thema’s die in het verhaal aan de orde komen:
Wonen in het Buurtbosch. Vader was arm en had geen pensioen. Daarom mocht hij zijn hele leven in een huis van het Buurtbosch blijven wonen.
Het werk voor het Buurtbosch ging samen met het werk voor het Pinetum. De boswachters van het Buurtbosch hielpen mee met de aanleg, onderhoud en het beheer van het Pinetum. Eén keer per jaar werd in Zundert plantgoed gehaald voor het Buurtbosch en het Pinetum. Maar het Buurtbosch had ook zelf een kwekerij waar plantgoed gekweekt werd. Voor het werk werden mensen ingehuurd. Op zaterdag werd dan geld bij de notaris gehaald om de ingehuurde mensen te betalen.
Houtverkoping. Ieder jaar was er een houtverkoping. De bomen die weg moesten werden gemerkt (‘geblest’), omgezaagd en in stapeltjes (‘perceeltjes’) langs het pad gelegd. Als er veel gezaagd moest worden werden er extra mensen ingehuurd. Zagen gebeurde met de hand. Het omgezaagde hout werd met een paard naar het pad gesleept. De verkoping was in het café. In aanwezigheid van de boswachter en de notaris werden de perceeltjes door de afslager verkocht. Het zaaghout ging naar de houtzagerij waar alle stammen op ijzer (bijvoorbeeld granaatscherven, stukjes prikkeldraad e.d.) werden gecontroleerd.
De kinderen. De kinderen hielpen vaak mee. Bijvoorbeeld met het verkopen van kerstbomen. Her en der werden er (kerst)bomen uit het bos gehaald die dan achter het huis neergelegd werden. Kerstbomen werden niet speciaal gekweekt. Verder hielpen de kinderen mee met werkzaamheden in het Pinetum en op zaterdag met het verkopen van kaartjes voor de Koepel met de Uitzichttoren in het Buurtbosch.
Datering:
04-12-2013
Interviewer:
Jan Hassink
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal