Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
38.01 Interview met de heer Anton ter Bogt
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
38.01
Interview met de heer Anton ter Bogt
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer Anton ter Bogt
Beschrijving:
De ouders van Anton ter Bogt (1948) waren pachter op landgoed ’t Suideras onder Johanna Van Voorst tot Voorst. Het gezin bewoonde boerderij ’t Norde. Het Huis Suideras werd bewoond door twee zusters met hun echtgenoten die elk een deel van het landgoed onder hun beheer hadden. Anton vertelt over vroeger (oral history). Thema’s die aan de orde komen:
Werk vader. Vóór zijn trouwen werkte vader als los arbeider op het kasteel. Bij het planten van bomen kregen de losse krachten per boom betaald. Daarna was vader boer. Hij had een stuk of tien koeien, wat mestvarkens en honderd kippen. Verder had hij er van alles bij om er wat bij te verdienen. De rogge werd met de boeren samen gemaaid. Op zaterdag werd een kip die niet meer legde geslacht. Daar at het hele gezin met elf kinderen van.
Jacht. Eén keer per jaar was de jacht. Pachters waren verplicht mee te gaan als drijver. Anton verving zijn vader die er niet van hield. Tussen de middag kreeg je erwtensoep en je zag de buren met elkaar. Het wild werd opgehangen aan een wagen die ook de baronnen van het ene veld naar het andere vervoerde. Na de jacht kwam baron Van Voorst een fazant brengen.
Naar de kerk. Het gezin was katholiek en ging elke zondag naar de kerk. Met twee zoons was er één paar schoenen. Dat moest dus verdeeld worden. Schoenen werden verder niet gedragen, er waren klompen en laarzen.
Omgang met mensen van het Huis. Vader gedroeg zich nederig, dat had hij van huis uit. Op weg naar de kerk mochten ze niet vóór de familie Van Voorst gaan lopen. Het kasteel was een heiligdom, daar mocht je niet komen. Vader ging daar voor de pacht alleen naar toe.
Pacht betalen. Elk jaar werd op 22 februari de pacht betaald. Als vader de brug overging liep hij verder met de pet onder de arm. Vroeger was het zo dat als je als pachter niet voldeed, je dan op 1 mei weg moest.
Datering:
09-01-2012
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp