Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
32.01 Interview met Graaf Franz zu Ortenburg
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
32.01
Interview met Graaf Franz zu Ortenburg
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Graaf Franz zu Ortenburg
Beschrijving:
Graaf Franz zu Ortenburg (1953) is sinds 1978 eigenaar van Middachten in De Steeg. Het landgoed is altijd in de familie geweest; van voorouders van moeders kant: familie Bentick. Van een ‘landgoed in beheer’ is nu overgegaan naar een ‘landgoed in bedrijf’. Het landgoed wordt geëxploiteerd. De graaf vertelt (oral history) over (het beheer van) het landgoed.
Thema’s die in het verhaal aan de orde komen:
Familiegeschiedenis; familie Bentinck.
Het kasteel en de bijgebouwen. Gewoond werd in een bijgebouw: het bouwhuis. De vroegere kamers van het personeel nu in gebruik als gastenverblijf.
Paarden spelen belangrijke rol.
Openstelling van het landgoed. Toen de heer Geertsema, toenmalig commissaris van de koningin, in 1975 op Middachten kwam wonen, gingen de deuren voor het eerst een beetje open. Na zijn vertrek in 1983 werd de tuin met subsidies gerestaureerd. Op bepaalde dagen of tijden wordt het kasteel met tuin en park met entreegeld voor bezoek opengesteld. Het kasteel is authentiek, qua stijl en inrichting. Kerstopenstelling met kerstmarkt in de bijgebouwen; zomerconcerten.
Verpacht land als economisch draagvlak voor Middachten. Van een stuk of 12 pachtboerderijen vroeger, zijn er nu nog 4 grote pachters met meer grond, meer koeien en meer melk. Schaalvergroting.
Bosbouw. Ook het bos moet rendabel zijn. Is nog steeds een productiebos. Het was kaalkap waarbij alles eraf werd gehaald en opnieuw ingeplant. Toen de arbeidskrachten duurder werden, is begonnen met natuurlijke verjonging van het bos. Het hout wordt nu op stam verkocht. Behalve een boswachter is er geen personeel meer nodig.
Bedrijfsvoering. De graaf wil goed voor het landgoed zorgen en het goed aan de volgende generatie overdragen. Naast de graaf is er is nu ook een adviseur die bij het beheer van het landgoed betrokken is en een rentmeester.
Datering:
17-05-2011
Interviewer:
Ingrid Maan
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp