Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
30.01 Interview met de heer Vink (Bestand ontbreekt).
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
30.01
Interview met de heer Vink (Bestand ontbreekt).
Titel:
Interview met de heer Vink (Bestand ontbreekt).
Beschrijving:
Chris Vink (1941) vertelt over zijn werk als loonwerker op landgoed Soelen te Zoelen (oral history). Het landgoed dateert van ongeveer 1200 in ligt aan de Linge in de Betuwe. Na eerst voor zichzelf in de fruitteelt te hebben gewerkt, kwam hij in 1970 op het landgoed te werken. Omdat ze mensen tekort kwamen vroeg de bedrijfsleider hem voor werk in de boomgaarden. Hij was het werk van thuis mee.Thema’s die in het verhaal aan de orde komen:
De boomgaarden; 30 – 35 ha. fruitteelt, veel hoogstammen. Oude rassen peren, pruimen, appels zoals sterappel, laxton, notarisappel, zoete appel e.d.
Het werk: altijd veel snoeiwerk, vooral ’s winters; verder fruit plukken, gras maaien, heggen knippen, vegen, paden schoonhouden. Voor de pluk in de herfst werden altijd veel extra mensen ingeschakeld. Zij moesten het fruit in kisten doen. Het fruit werd in koelhuizen opgeslagen. Na de pluk werd het snoeihout in de boomgaard verbrand; dat mag nu niet meer.
Toen er perenvuur kwam, erg besmettelijk voor de peren, werden alle (doornen)heggen gerooid.
Het buitenpersoneel kwam niet op het kasteel, ook niet met feestdagen als Kerstmis.
Beschrijving van de gebouwen op het landgoed; boerderijen, molenhuis.
Kasteel is in 1976 verkocht en verbouwd tot appartementen. Er kwam een lift voor de veelal oudere bewoners. Ook in het koetshuis waar vroeger een koelcel was en waar machines stonden kwamen appartementen.
In 1992 is het landgoed overgegaan naar Staatsbosbeheer, waar Chris Vink toen bij in dienst kwam. Er vindt nu biologische landbouw en fruitteelt plaats. In plaats van kunstmest mag op het weiland en in de akkerbouw nu wat stalmest van een boer worden gereden . De boomgaarden worden verpacht aan een biologische fruitteler. Stukken van de wei worden verpacht, er loopt wat vee op.

Datering:
11-05-2012
Interviewer:
Corrie Dolmans
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal