Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
23.01 Interview met Baron van Verschuer
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
23.01
Interview met Baron van Verschuer
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Baron van Verschuer
Beschrijving:
Het bedrijf op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Baron van Verschuer (1927) woont met zijn vrouw in het ‘Grote Huis’ dat het centrum is van Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in de Betuwe. Het is meer dan 275 jaar in bezit van opeenvolgende generaties. Na het overlijden van zijn vader kreeg de baron de verantwoordelijkheid voor het landgoed. Met 900 ha. is het een van de grootste landgoederen. De baron vertelt over het landgoed (oral history).Thema’s die aan de orde komen:
Bedrijf. Als echte ondernemers wordt het landgoed in stand gehouden: met biologische landbouw, een bed & breakfast, een paardencentrum, een pannenkoekhuis, een winkel waar producten van het land worden verkocht, een imkerij als zorgboerderij. Het landgoed is opengesteld voor publiek. Vroeger verpachtte Mariënwaerdt boerderijen. Nu is het bedrijf uitgebreid met een grootveebedrijf. Er zijn nu meer terreinen in eigen beheer en de familie gebruikt het zelf.
Beheer. De vereniging Vrienden van Mariënwaerdt helpt met werkzaamheden en praat, samen met kinderen en kleinkinderen, mee over het beheer van het landgoed. Probleem was een teveel aan personeel en door de crisisjaren en oorlog veel achterstallig onderhoud aan gebouwen. Verder moest er geïnvesteerd in modernisering van gebouwen. Verkaveling moest een eind maken aan versnippering. Met de verkoop van grote zware iepenbomen kon alles gefinancierd worden. Er kan niet van het landgoed geleefd worden, dus moest de baron voor anderen banen zorgen. Een rentmeester deed een aantal zaken.
Het huis. Veertig jaar geleden is de baron met zijn vrouw in het huis komen wonen. Daarvoor werd het alleen in de zomer bewoond. Het is ingrijpend verbouwd, met centrale verwarming en badkamers. Omdat water een probleem is, wordt op de eerste verdieping gewoond.
Datering:
20-04-2011
Interviewer:
Tine Aarsen
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp