Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
16.01 Interview met de heer B.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
16.01
Interview met de heer B.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer B.
Beschrijving:
De heer B. (1925) vertelt over het leven op het landgoed. Hij is oud-pachter van een boerderij van het landgoed. Ook zijn ouders waren pachters. Het landgoed is steeds vererfd en bewoond door adel. Later is het grootste deel van het landgoed verkocht. De heer B. vertelt (oral history) vooral over het leven vroeger en over oom en neef, die achter elkaar het landgoed in eigendom hadden. Thema’s die aan de orde komen:
De Jonkers. De Jonkers waren ‘types’ en waren duidelijk de baas. Zij bepaalden hun eigen regels en trokken zich niets aan van regels van hogerhand. Als ‘de oude jonker’ iets wilde, dan gebeurde dat ook. De mensen stonden voor hem met de pet in de hand. Hij kwam nooit achterom een boerderij in, maar altijd via de voordeur.
Wonen op het landgoed. Bij trouwen kwam men op de boerderij inwonen. Mocht uitgebreid worden. Een goed ‘bakhuis’ werd geschikt gemaakt voor bewoning. Zelf zette de heer B. er destijds een houten noodwoninkje bij. Jonker Jan bepaalde dat er rode pannen op dat dak moesten en dat er voor de kleren een klerenkast kwam i.p.v. kleren op een stoel. Het waren allemaal kleine boeren en eens per jaar werd de pacht betaald. Naast de pacht moest ook een ‘toep’ (toegift) gegeven worden. In die tijd waren dat twee jonge hanen. Voor de Jonkers was het belangrijk dat ze de pachters konden vertrouwen. Als de familie goed bekend stond dan kon de pacht van vader op zoon overgaan. Maar wie de regels overtrad (stropen bijvoorbeeld) werd weggestuurd.
Jacht. In de verdeling van gras- en akkerland moest genoeg akkerland zijn; dat was voor de jacht. Ieder jaar werd er grote jacht gehouden, georganiseerd vanuit een boerderij. Bewoners gingen mee als drijvers die daar geld (vijf gulden per jacht en later een tientje) voor kregen. Het begon ’s morgens om acht uur met ’s middags eten. ’s Winters was er konijnenjacht met een fret.
Verder komen veel ‘losse’ thema’s aan de orde.

Datering:
09-06-2011
Interviewer:
Jan Hassink
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal