Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
14 Interview mevrouw Van Staveren de Jongh, dienstmeisje Huis Neerijnen
14.01 Interview mevrouw Van Staveren - de Jongh
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
14.01
Interview mevrouw Van Staveren - de Jongh
Erfgoedstuk
Titel:
Interview mevrouw Van Staveren - de Jongh
Beschrijving:
Leven en werken op kasteel Neerijnen, Neerijnen.Mevrouw Van Staveren-de Jongh (1929) was van 1949 tot 1954 samen met haar zus kamermeisje bij de barones Van Pallandt op kasteel Neerijnen. Ze werkte al bij de tuinman op het kasteel toen de barones haar als kamermeisje vroeg. Ze vertelt over het leven op het kasteel (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
Het kasteel. Grote rijkdom. Veel pracht en praal. De barones (weduwe) verbleef samen met de Engelse gouvernante van de gehandicapte dochter in de koninklijk ingerichte vertrekken op de begane grond, ‘boven’ genoemd. Souterrain en keuken, domein van het personeel, was ‘beneden’. Het personeel voor dag en nacht sliep op de armoedig ingerichte zolder. De sfeer op het kasteel was zakelijk, saai, nooit muziek. Er was een ruime staf personeel. De barones en haar dochter hoefden niets zelf te doen. De kamenierster had het meest persoonlijke contact met de adellijke familie.
Het werk. Mevr. Van Staveren en haar zus waren alleen overdag op het kasteel. Hun werkdag begon om zeven uur en om half zes mochten ze naar huis. Ze hadden alleen op zondag vrij, op zaterdag mochten ze om vier naar huis en kregen dan een envelop met loon mee. Elke dag moesten de kamers volgens strikte regels gedaan worden.
Verhoudingen. Grote tegenstelling tussen ‘boven’ en ‘beneden’. De barones at in de eetkamer met prachtig servies van porselein, zilver bestek, vingerkommetjes. Tijdens de maaltijd mocht alleen de huisknecht, na een belletje beneden, er binnen komen. Het personeel at beneden en kreeg voordelig eten. Wel eend en duif dat door de boswachter zelf geschoten werd. Het personeel at ’s morgens om negen uur brood. Op maandag kregen ze voor een hele week roomboter en jam in een schaaltje met hun naam erop. Daar moesten ze zuinig mee doen. Misschien was het personeel toen onderdanig, maar dat werd niet zo gevoeld, het was in die tijd gewoon zo.
Mevrouw Van Staverden heeft er veel geleerd, ze leerde er manieren.
Datering:
29-12-2011
Interviewer:
Tilly Kuus - Liefkens
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal