Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
13.01 Interview de heer H.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
13.01
Interview de heer H.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview de heer H.
Beschrijving:
Landbouw op landgoed. De heer H. (1919) woont vanaf 1947 op het huis. Hij heeft het geërfd van ouders en tantes, waardoor het bezit bij elkaar kon blijven. Het interview (oral history) gaat met name om de landbouw op het Landgoed. Van oudsher waren er boerderijen verbonden aan de kastelen.
Thema’s die aan de orde komen:
De grond. In 1948 was het bedrijf ongeveer 120 ha. groot. Na onteigeningen door de gemeente bleef ongeveer de helft van de grond over.
Mechanisatie van het bedrijf. Toen de jonkheer op het bedrijf kwam ging alles nog met paarden. Het was het eerste bedrijf in Nederland dat helemaal gemechaniseerd was. De melkproductie ging omhoog.
Biologische landbouw. Afschaffen van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Experimenteren met natuurlijke, biologische vorm van landbouw. Begin jaren ’50 begonnen met verkoop van biologische groenten aan Reformwinkel in Arnhem. Waarna uitbreiding van de verkoop.
Juridische procedures. De jonkheer heeft veel juridische procedures tegen de gemeente gevoerd. De gemeente wilde het Landgoed als bouwterrein. In 1973 viel het kabinet, kwam er een nieuwe minister van Volkshuisvesting, Gruijters, en werd er een compromis bereikt en werd een deel van de grond behouden.
Landgoed behouden. Het huidige gemeentebestuur stelt zich inmiddels achter het Landgoed en willen het behouden, maar met openstelling van het park voor publiek.
Herstart bedrijf. Toekomstvisie gemaakt waarbij gestreefd wordt nar 50 ha. schone landbouw, zonder gebruik van synthetische stoffen en bevordering van de biologische diversiteit. Er is een kudde van 50 koeien en er worden graan, tarwe en voedselgewassen geteeld.
En passant komen nog enkele onderwerpen aan de orde: kort stukje geschiedenis van het kasteel; huishouden en personeel; archiefmateriaal dat bewaard is; het Landgoed in oorlogstijd; oorlogstijd op de Veluwe; erfeniskwestie.
Datering:
01-01-2007
Interviewer:
Margreet Gründemann
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal