Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
11.01 Interview met Jan Rensen
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
11.01
Interview met Jan Rensen
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met Jan Rensen
Beschrijving:
Werk in de fruitteelt voor de Stichtingen Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor en Roomsch Catholijk Maagdenhuis, Grote en Kleine Meer, Doornenburg en Ressen. Jan Rensen (1931) vertelt (oral history). Begin jaren ’60 kochten de Stichtingen in Doornenburg en in Ressen (de Betuwe) 40 resp. 32 ha. Landbouwgrond van een paar boeren die met hun bedrijf wilden stoppen. Er werden allerlei (ook nieuwe) rassen fruit geteeld. Fruit brengt meer op dan landbouw. Het werd een modern en innovatief fruitbedrijf waarvoor in binnen- en buitenland veel belangstelling was.
In 1971 kwam de heer Rensen er werken.
Thema’s die aan de orde komen:
Financiering en beheer. De stichting financierde alles zelf; ze wilde autonoom zijn, onafhankelijk van overheidsgeld. Het beheer van de pas verkregen gronden lag bij de Grontmij, een onafhankelijke instantie. Philips Duphar (chemicaliën) werd aangetrokken voor advies. Ook de Landbouwhogeschool Wageningen was er via onderzoek bij betrokken.
Het werk. Professionele bedrijfsvoering met nieuwe productiemethodes en revolutionaire snoei. Er werkte één man op kantoor en vier waren er voor het buitenwerk.
Verkoop van het fruit. Aanvankelijk via de veiling. Voor de pluk werden plukkers geworven, soms meer dan 90. Steeds vaker werden ze zwart uitbetaald. Iets waar de stichting een eind aan wilde maken. Naderhand werd het fruit ‘op het hout’ (fruit pachten genoemd) verkocht. De koper zorgde daarbij zelf voor de pluk, opslag en afzet.
Registratie. Alles wat werd gedaan, en met welke machines en apparatuur, werd nauwkeurig geregistreerd.
De regenten van de stichting, meestal afkomstig uit Amsterdam, kwamen één keer per jaar, na de bloei, op bezoek. Van alle soorten appels die geteeld werden kregen ze een bepaalde hoeveelheid thuis bezorgd.
Datering:
16-02-2012
Interviewer:
Gert Huting
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal