Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
9.01 Interview met mevrouw Driessen - Wikkerink
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
9.01
Interview met mevrouw Driessen - Wikkerink
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met mevrouw Driessen - Wikkerink
Beschrijving:
Werken op buitenplaats De Heest. Mevrouw Driessen (1936) kwam eind jaren ’60 met man en kinderen wonen op Buitenplaats De Heest in Zwiep, gelegen bij Lochem aan de Berkel. Na een sollicitatie waren ze aangenomen voor de functie tuinman/huisbewaarder en woonden ze in het koetshuis uit 1908. Werkgever was de familie De Mol van Otterloo.
Mevrouw Driessen vertelt over leven en werk op het landgoed (oral history).
Thema’s die in het verhaal aan de orde komen:
Buitenplaats als zomerverblijf. Vaste huishoudster van tegen de 60 die gang van zaken dirigeerde. Alles gebeurde met de hand, ze wilde geen elektrische apparaten, waar ze bang voor was.
Grote gastvrijheid, altijd veel logees. Bij veel gasten, met reünies of muziekweekenden, kwam extra hulp uit Zwiep en sprong ook mevrouw Driessen wel bij met thee serveren. Ook de familie zelf hielp mee.
Toen de huishoudster met pensioen ging, en er nieuwe huishoudsters kwamen, kwam ook modernisering op gang. Er kwam een vaatwasser en een televisie in een hoek van de keuken.
Werkweek van 7 dagen. Veel werk in tuin en moestuin; ze waren zelfvoorzienend. Fruit en groente werden ingemaakt; voor de eieren hadden ze kippen en mevrouw Driessen had bijen als hobby.
Werk in de plantenkassen, met man samen. Veel bloemen, druiven en een olijfboom. Begonnen met het kweken van agapanthus.
De wintermaanden waren rustiger. Tijd werd gebruikt voor onderhoud in en om het huis. Veel schilderwerk: luiken, banken in de tuin, houten poorten en hekken.
In winter tijd voor verenigingsleven. Kreeg ook functie van ‘vrouwelijke ouderling’, die net haar intrede had gedaan in de kerken.
Na 1990 veranderde leven op De Heest. De Heest werd een familiestichting en is voor familie en vrienden te huur als vakantieverblijf. I.v.m. subsidie is het landgoed deels opengesteld voor publiek. Met de familieleden houden de erfgenamen het landgoed van hun ouders in stand. Mevrouw Driessen kreeg de nieuwe functie van gastvrouw.
Datering:
23-08-2011
Interviewer:
Gerjan Heij
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal