Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen

1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
8.01 Interview met mevrouw F.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
8.01
Interview met mevrouw F.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met mevrouw F.
Beschrijving:
Wonen op landgoed. Mevrouw F. (1928) vertelt over de periode dat ze samen met haar man in de bossen van landgoed Welna woonde (oral history). Haar man heeft na zijn schooltijd altijd als bosarbeider op het landgoed gewerkt. Toen ze trouwden konden ze in 1949 via haar schoonvader die boswachter op het landgoed was, in een huisje op het terrein komen wonen.
Thema’s die aan de orde komen:
Huishouden na de oorlog. Geen elektrisch licht maar petroleumlamp, geen stromend water maar een pomp buiten, één kachel, de was werd buiten of op de deel gedaan. Groenten en aardappelen verbouwd in eigen tuin.
Verhoudingen. ’s Zomers kwam mevrouwTen Cate., toenmalig eigenaar, een paar maanden in de villa, samen met een meisje voor het werk. Dan was alles keurig aangeharkt en geschoffeld. Personeel was onderdanig aan Mijnheer en Mevrouw. De schoonvader van mevrouw F. mocht als hij naar mevrouw Ten Cate ging, niet gaan zitten. Als zij bij hem kwam voor de boekhouding, dan ontving hij haar in een apart kamertje.
Na overlijden van mevrouw Ten Cate in 1953 werd familie van haar eigenaar. Geleidelijk aan veranderden na 1965 de verhoudingen en werd er meer naar de mensen geluisterd.
Werk. In 1965 volgde de man van mevrouw F. zijn vader op als boswachter en kwamen ze in de boswachterswoning te wonen. De boswachter ging over de arbeiders en het bos, houthakken en zagen; hield ook de boekhouding bij. Eén keer per maand kwam de rentmeester, de directe baas van haar man, langs, maar verder was haar man de baas. Mevrouw F. ging pas later op het landgoed werken. Ze was er niet in dienst, maar werd los betaald voor het schoonmaakwerk dat ze er deed. Het was gebruikelijk dat de vrouwen van de boswachters ook werden ingeschakeld voor werk.
Verantwoordelijkheid familie. Na het overlijden van de man van mevrouw F. zorgde de familie tot aan haar 65ste voor vervangende woonruimte, vrij van huur.
Datering:
01-09-2011
Interviewer:
Rita Steenwoerd
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer

Kenmerken

Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal