Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Oral History; Leven op landgoederen
1606 Oral History; Leven op landgoederen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Openbaarheid en citeren
Geschiedenis van de collectie
Inventaris
6.01 Interview met de heer D.
Erfgoedstuk
1606 Oral History; Leven op landgoederen
Inventaris
6.01
Interview met de heer D.
Erfgoedstuk
Titel:
Interview met de heer D.
Datering:
18-02-2011
Uitleg auteursrechten:
Dit werk is vanwege auteursrechten alleen zichtbaar in de studiezaal van het Gelders Archief. Disclaimer
Interviewer:
Maatje Havelaar
Auteursrechthebbende:
Gelders Archief
Beschrijving:
Leven en werken op landgoed. Het landgoed is in 1980 na het overlijden van zijn tante in het bezit gekomen van de heer D. (1931). Hij vertelt over het bedrijf (oral history).
Thema’s die aan de orde komen:
De boeren. Vroeger een tiental kleine gemengde bedrijven. Het hele gezin moest, met een interne knecht, meehelpen. Sterke band tussen de boeren; dorsen gebeurde collectief met een dorsmachine die van boerderij naar boerderij ging. Een aantal boerderijen moest sluiten en er zijn geen losland pachters meer over. Er zijn nog 5 boerderijen over, waaronder een biologische schapenhouder en een biologische boer. Met gemeente wordt gewerkt aan duurzaamheid.
Bosbouw. Vroeger waren er zes bosarbeiders die op het landgoed in een klein daggelders woninkje woonden. Nu is er samen met andere landgoedeigenaren een parttime bosbaas. Sinds 1985 geen kaalkap van percelen meer, maar selectieve houtkap.
Jacht. Oorspronkelijk een voltijds jachtopziener, later parttime. Houdt toezicht en levert hand- en spandiensten voor de jacht. De klein wild jacht als fenomeen is verdwenen en daarmee een deel van het gemeenschapsleven. Onveranderd is het reeënbestand en de reeënjacht.
Inkomsten. Bosbouw blijft maar levert niet veel op. Verhuur van het kasteel en van de vrij gekomen boerderijen zijn nu belangrijkste bron van inkomsten.
Gemeenschapsleven. Bij belangrijke gebeurtenissen worden de bewoners van het landgoed uitgenodigd. Omgekeerd bezoekt de landeigenaar, indien uitgenodigd, ook recepties van de bewoners. Het lokale café in is het trefpunt. Het is strak geregeld met wie je aan tafel zit. De directe buren zitten naast elkaar. Het landgoed wordt nu niet meer alleen door boeren bewoond maar ook door burgers. Weinig onderling contact totdat een erfpachter zijn schuur inrichtte als bruin café. Eens in de paar weken is iedereen die op het landgoed woont daar welkom en wordt een band op het landgoed ontwikkeld.

Kenmerken
Auteur:
Henny Oosterbaan, Wim van Bokhoven, Map Huiskamp
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS