Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Stichting Beheer Collectie Airborne Museum

1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer
Geschiedenis van de collectie
Verantwoording van de digitalisering en ontsluiting
Inventaris
Nummers 321-999
351 Harry van der Ploeg; "We hadden de sporen kunnen uitwissen"
1604 Stichting Beheer Collectie Airborne Museum
Inventaris
Nummers 321-999
351
Harry van der Ploeg; "We hadden de sporen kunnen uitwissen"
Titel:
"We hadden de sporen kunnen uitwissen"
Inhoud:
'Tex Banwell over de aanslag bij Putten'.
Interview met Sergeant Keith D. ('Tex') Banwell, 10th Battalion, The Parachute Regiment. Tijdens de vlucht naar Arnhem werd het toestel waarin hij vloog getroffen in beide motoren, en verloor snel hoogte. Van de 20 inzittenden konden minder dan een dozijn springen. Bij de Oude Kerk te Oosterbeek werd Banwell een vingertop afgeschoten. Hij werd gevangen genomen. Met de Canadese officier Leo Heaps en de zweefvliegtuigpiloot Alan Ketley ontsnapte hij uit een rijdende trein, en kwam in contact met een Belgisch lid van de SAS, die verbindingsman was tussen de Britse regering en de Ondergrondse. In Nederland werd hij instructeur voor wapens en explosieven bij het Verzet. Hij nam als brengun-schutter deel aan een overval op een Duitse auto bij de Oldenallerbrug bij Putten, waarbij een hoge Duitse officier werd gewond, en andere Duitsers gedood. De deelnemers aan de overval weigerden de gewonde Duitser te doden en de sporen van de overval te verbergen. Naar aanleiding hiervan pakten de Duitsers alle mannen van Putten op, en voerden hen af naar gevangenkampen. Banwell werd wederom gevangen door de Duitsers. Omdat zij vonden dat hij door deelname aan het verzet zijn militaire status had verspeeld, werd hij door een krijgsraad ter dood veroordeeld, en afgevoerd naar Auschwitz. Nadien is hij overgebracht naar het krijgsgevangenkamp Stalag XIB. Hij keerde na de oorlog heelhuids terug in het Verenigd Koninkrijk, en overleed in 1999
Datering:
17-09-1988
Auteurs:
Harry van der Ploeg
Geografische namen:
Records 101 t/m 200
Records 201 t/m 300
Records 301 t/m 400
Records 401 t/m 500
Records 501 t/m 519

Kenmerken

Datering:
1844 - 2018
Auteur:
Geert Maassen
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal