Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Tweede of Oostelijke Directie der Fortificatiën

1087 Tweede of Oostelijke Directie der Fortificatiën

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de organisatie
3. Geschiedenis van het archief
4. Verantwoording van de inventarisatie
1087 Tweede of Oostelijke Directie der Fortificatiën
Inleiding
4.
Verantwoording van de inventarisatie
Zoals uit het voorgaande blijkt is de Tweede Directie in 1814 opgericht en in 1849 opgeheven. Het door de directie gevormde archief loopt dus van 1814 tot 1849.
Tijdens de inventarisatie 1988/89 werden de afzonderlijke archieven, die in de loop der tijd met elkaar vermengd waren, weer gescheiden. Als cesuur is toentertijd het jaar 1810 (inlijving bij Frankrijk) aangehouden. Dit is echter niet consequent toegepast. Zo zijn er nog enige stukken aangetroffen van vóór 1810, behorende tot het archief van het Departement van Wedde en Westwoldingerland. Voornoemde archiefbescheiden zijn uit het archief verwijderd en alsnog overgedragen aan het Rijksarchief in de provincie Groningen, alwaar het archief van het Departement van Wedde en Westwoldingerland berust.
Daarnaast zijn ook de archiefbescheiden uit de periode 1810-1813, welke gevormd zijn door de directeur van de Sous-directie Groningen afgescheiden. Deze directie is te beschouwen als zelfstandige archiefvormer. Ook deze archiefbescheiden zijn aan het Rijksarchief Groningen overgedragen.
Het archief is niet helemaal compleet. Zo ontbreken de ingekomen stukken en de afschriften van de uitgaande brieven over de jaren 1840-1849.
Op een enkele uitzondering na zijn alle ingekomen stukken afkomstig van het departement van oorlog. Ook de inv.nrs. 64-89 bevatten alleen de brieven gericht aan het departement van Oorlog. De brieven van en aan derden zijn niet aangetroffen.
Het archief bestaat voor het merendeel uit series (registers van ingekomen stukken en registers met afschriften van uitgaande stukken). Deze archiefbescheiden zijn naderhand samengevoegd in banden.
De directeuren waren verplicht om"(...) alle de Ordres, Resolutiën en Missivens, die aan haar weegens haar Edele Mog. of den Directeur-generaal der Fortificatiën sullen toegesonden worden, sorgvuldiglijk (te) conserveeren en deselve ten dien einde doen liasteeren, en vervolgens inbinden, en daar van een Index, Register of Inventaris (te) houden, en dat sy by vertrek of verplaatsing deselve (te) sullen overleeveren aan haare Successeurs (...)" * 
Waarschijnlijk zijn er meerdere series gevormd: in ieder geval één serie ingekomen stukken van en één serie uitgaande stukken aan het departement van Oorlog. Daarnaast zijn er mogelijk nog één of meerdere series gevormd van ingekomen en uitgaande stukken van en aan derden. Het is niet bekend wat er met deze series gebeurd is.
Ook is niet bekend of er inschrijfmiddelen, zoals agenda's zijn gebruikt. Op de bewaard gebleven stukken is geen registratiekenmerk vermeld. Derhalve mag dus worden aangenomen dat er geen agenda's werden gebruikt.
Voornoemde series zijn alle geplaatst onder de rubriek "stukken van algemene aard".
Het overige deel van het archief bestaat uit losse stukken. Deze stukken zijn afzonderlijk beschreven en geplaatst onder de rubriek "stukken betreffende bijzondere onderwerpen".
Het is niet bekend of er tekeningen tot het archief behoorden. Volgens art.4 van de Instructie voor den dienst van het korps Ingenieurs *  berustten onder de bewaring en verantwoording
"(...) alle de archieven tot derzelver directie behoorende. De situatie-kaarten, plans en memorien van defensie zullen alle aan het topographisch bureau geregistreerd en gestempeld worden (...)
Daarna werden de kaarten en tekeningen door het topographisch bureau (onderdeel van het ministerie van Oorlog te 's-Gravenhage) weer aan de directeuren geretourneerd. Het kon daarbij wel eens voorkomen dat er kaarten en tekeningen bij voornoemd bureau achterbleven.
De collectie van het voormalig topographisch bureau berust, onder de benaming Genie-archief, bij de Sectie IV (kaarten en tekeningen) van het Algemeen Rijksarchief. Het is dus mogelijk dat in deze collectie kaarten en tekeningen, behorende tot het archief van de Tweede Directie berusten.
5. Aanwijzingen voor het gebruik
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1814-1857
Auteur:
J.M.M. Cuijpers
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal