Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Militair Gezag in Gelderland
x1037 Militair Gezag in Gelderland

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

1037 Militair Gezag in Gelderland
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Landelijke organisatie van het MG
3. Het Militair Gezag in Gelderland
4. Grensbewaking en repatriëring
5. Archiefvorming en -inventarisatie
1037 Militair Gezag in Gelderland
Inleiding
5.
Archiefvorming en -inventarisatie
Tijdens de inventarisatie is de door de secretariaten toegepaste codering en archivering zo veel mogelijk gerespecteerd. Dit levert per commissariaat een enigszins gevarieerd archiefklassificatiebeeld op. De stukken zijn door de secretariaten geregeld willekeurig onder een codenummer geplaatst. Stukken betreffende zuiveringen van ambtenaren bevinden zich doorgaans onder de rubriek 'binnenlands bestuur'. In enkele gevallen zijn deze stukken door de administratieve medewerkers ondergebracht in een andere rubriek, bijvoorbeeld de zuivering van ambtenaren bij rechtbanken onder de rubriek 'juridische zaken'. De volgorde van de beschrijvingen binnen de archieven van de DMC's wordt grosso modo door de gebruikte code bepaald. Wel zijn enige stukken van algemene aard (correspondentie, postagenda's, rapporten, historische overzichten) en enige stukken betreffende organisatie en administratie binnen de archiefafdelingen van de PMC en DMC's vooraan geplaatst.
De archieven van de PMC zijn verdeeld over drie afdelingen: PMC Van Everdingen, PMC Blaauw periode Nijmegen (september 1944-april 1945) en PMC Blaauw periode Arnhem (vanaf april 1945). Blaauws administratie scheidde de archieven, toen de PMC omstreeks 17 april 1945 van Nijmegen naar het pas bevrijde Arnhem verhuisde. Deze scheiding is in de inventaris gehandhaafd.
De bestanden van de Dienst der Grensbewaking en de Dienst der Repatriëring zijn na hun opheffing fragmentarisch ingeleverd bij het afwikkelingsbureau. Slechts een kleine hoeveelheid correspondentie en enkele andersoortige stukken resteren.
De archieven van het MG Gelderland hadden voor de bewerking een omvang van ruim 25 m1. Na bewerking resteerde circa 12, 5 m1. Er werd ca. 12 m1 archiefbescheiden vernietigd (zie rubriek 9. Bijlage: Lijst van vernietigde stukken) *  .
6. Tips voor onderzoekers
7. Bijlagen
Kenmerken
Datering:
1941-1948
Auteur:
E. Pelzers, M.P.J. Kok, Nationaal Archief
Thema trefwoorden:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS