Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Militair Gezag in Gelderland

1037 Militair Gezag in Gelderland

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Landelijke organisatie van het MG
4. Het Militair Gezag in Gelderland
5. Grensbewaking en repatriëring
1037 Militair Gezag in Gelderland
Inleiding
5.
Grensbewaking en repatriëring
De Dienst der Grensbewaking, een afzonderlijke dienst binnen het MG, had drie taken:
- weren van personen die niet in Nederland verblijven mochten;
- beletten, dat bepaalde door de regering aan te wijzen personen Nederland zouden verlaten;
- opsluiten van politiek onbetrouwbare Nederlanders die vanuit het buitenland trachtten Nederland binnen te komen.
De Dienst der Grensbewaking was onderverdeeld in twee diensten:
1. de administratieve dienst voor de administratie en registratie van alle binnenkomende Nederlanders en vreemdelingen. Zij ressorteerde onder het Dienstvak der Invoerrechten en Accijnzen van het Ministerie van Financiën;
2. de grenswachtcompagnieën voor militaire taken.
Het hoofd van deze dienst, de Commandant Grensbewaking (CGB), stond rechtstreeks onder de chef-staf MG. De bewaking van de landsgrens was verdeeld in acht, later negen, grensvakken. Deze waren verdeeld in zones die op hun beurt waren opgedeeld in bewakingskringen. Een compagnie bewaakte een bewakingskring. In de bewakingskringen bevonden zich interneringskampen.
De bewaking van de grens tussen Duitsland en Noord-Limburg, een deel van Overijssel en Gelderland viel onder de grensvakken II, III en IV:

  • Grensvak II (Commandant Grensvak te Hengelo): grenswachtcompagnieën in Oldenzaal, Hengelo en twee in Enschede, Interneringskamp in Ommen.

  • Grensvak III (Commandant Grensvak te Ruurlo): grenswachtcompagnieën in Winterswijk, Doetinchem en twee in Zutphen, Interneringskamp in Vorden.

  • Grensvak IV (Commandant Grensvak te Nijmegen): grenswachtcompagnieën in Arnhem, 's-Hertogenbosch, Gennep en twee in Nijmegen, Interneringskamp in Nijmegen.
Deze grensvakken hebben gefunctioneerd van april 1945 tot 8 mei 1946. Per de laatste datum werden ze samengevoegd tot Grensvak B, waarvan de commandant te Nijmegen zetelde. Het afwikkelingsbureau van dit grensvak stond onder leiding van A.I. de Stoppelaar de Blijdesteijn, de oud-Commandant Grensvak te Nijmegen.
De Dienst der Repatriëring had tot taak:

  • het terugvoeren van terugkerende Nederlanders naar hun woonplaatsen

  • uitleiden van in ongeorganiseerd verband de landsgrens overschrijdende vreemdelingen

  • treffen van maatregelen ter voorkoming van aantasting van de volksgezondheid in Nederland

De grensvakken, die hetzelfde waren als bij de grensbewaking, stonden onder leiding van een Militair Repatriërings Commissaris (MRC). De MRC van grensvak IV was gevestigd te Nijmegen, die van vak III te Ruurlo.De Chef Staf MG besloot op 23 maart 1945 een aparte MRC voor het gebied Arnhem te benoemen, dat Grensvak IV A werd genoemd. Grensvak IV kreeg de administratieve aanduiding IV B. De MRC's bleven in Nijmegen gevestigd *  . Districten, onderdelen van een grensvak, stonden onder leiding van een districtshoofd.
6. Archiefvorming en -inventarisatie
7. Tips voor onderzoekers
8. Bijlagen

Kenmerken

Datering:
1941-1948
Auteur:
E. Pelzers, M.P.J. Kok, Nationaal Archief
Thema trefwoorden:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal