Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Heidemij, Viskwekerijen

0934 Heidemij, Viskwekerijen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Archiefvormer en archief
0934 Heidemij, Viskwekerijen
Inleiding
2.
Archiefvormer en archief
Informatie over geschiedenis en organisatie van de (Koninklijke) Nederlandsche Heidemaatschappij vindt u in de inleiding op de inventaris van Bestuur en Directie 1888-1971 (archiefblok 915). Gegevens over de indeling van het archief en een verklarende lijst van namen en afkortingen zijn te vinden in toegang 0915.1 Heidemij - Gids voor de archieven.
Op 23 december 1898 besloot de Raad van Commissarissen van de Heidemij tot de oprichting van de Afdeling Zoetwatervisscherij *  . De nieuwe afdeling kreeg als taken:
het verlenen van hulp bij de aanleg en exploitatie van visvijvers;
het geven van voorlichting bij het bevolken van viswateren;
het doen van onderzoek naar en het verbeteren van de visstand in beken en wateren.
De eerste viskwekerijen -het betrof hier vooral karperkweek- kwamen bij het kasteel de Cannenburch in Vaassen en in Emst. In 1905 werd de afdeling omgezet in de Hoofdafdeling Zoetwatervisscherij *  . De Hoofdafdeling breidde haar taken onder meer uit met de belangenbehartiging van de binnenvisserij en de beroepsbinnenvissers.
Na de Tweede Wereldoorlog werden de viskwekerijen binnen de ambtsgebieden geplaatst. De beheerder van een viskwekerij viel rechtstreeks onder het hoofd van een ambtsgebied. De viskwekerijen namen echter organisatorisch een uitzonderingspositie in. De vistechnische aangelegenheden vielen niet onder de leiding van het hoofd van een ambtsgebied, maar onder de verantwoording van een aparte functionaris, die geregeld werkbezoeken aflegde. Het hoofdkantoor van de Heidemij in Arnhem regelde de verkoop van vis en bijproducten, de import en export, de entreebewijzen e.d. Het hoofdkantoor en het hoofd van een ambtsgebied waren beide betrokken bij de boekhouding van de afzonderlijke viskwekerijen. De Afdeling Viskwekerijen, gevestigd in het hoofdkantoor in Arnhem, functioneerde min of meer als zelfstandige eenheid *  . In 1966 besloot de directie een aantal onrendabele kleine viskwekerijen te sluiten *  .
Het archief van de Afdeling Viskwekerijen omvat ca. 2 m1. Er is ongeveer 1 m1 vernietigd. Bescheiden die betrekking hebben op de viskwekerijen van de Heidemij zijn verder te vinden in het archief van Heidemij Bestuur en Directie 1888-1971 (archiefblok 915), inv.nrs. 1487-1488, en het archief van Heidemij Algemene Technische Dienst (archiefblok 924), nrs. 96/G1.7 en 125/K12.
Vanwege de beperkte beschikbare tijd is de inventarisatie zeer globaal gebeurd. De beschrijvingen zijn niet voorzien van een doorlopende nummering.

Kenmerken

Datering:
1906-1967
Auteur:
E. Pelzers
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal