Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Rijkswaterstaat; kaarten

0875 Rijkswaterstaat; kaarten

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het archief
3. Verantwoording van de inventarisatie
0875 Rijkswaterstaat; kaarten
Inleiding
3.
Verantwoording van de inventarisatie
Het grotendeels uit de eerste helft van de 19e eeuw daterende kaartmateriaal werd door de inventarisator Keijmel in grote wanorde aangetroffen, en hij heeft zelf een indeling gemaakt.
Eerst beschreef hij de kaarten van de rivieren- en andere waterwegen in alfabetische volgorde. Vervolgens werden de wegenkaarten en bijbehorende technische tekeningen geordend naar arrondissementen. Als gevolg hiervan raakten kaarten en tekeningen behorende bij hetzelfde project van elkaar gescheiden. Tussen kaarten gemaakt door Rijkswaterstaat en de gedrukte kaarten, die niet in relatie staan tot het archief werd geen onderscheid gemaakt.
Keijmel constateerde verder dat de relatie met dossiers in archief Rijkswaterstaat moeilijk was vast te stellen.
Bij de herinventarisatie van de Rijkswaterstaatsarchieven door de Centrale Archief Selectiedienst werd het kaartenarchief niet beschreven. Ook de kaarten die in de dossiers in deze archieven zelf nog zitten zijn niet als zodanig door de CAS beschreven of in de beschrijvingen aangeduid.

In de hiernavolgende inventaris zijn de kaarten opnieuw geordend.
Met name de kaarten van de wegen zijn per weg (project) geordend met de daarbij bijbehorende technische tekeningen van kunstwerken. Meestal betreft het geprojecteerde wegen, die pas vele jaren later (of in het geheel niet) zijn aangelegd. Bij deze ordening is uitgegaan van het overzicht van de wegen beschreven in de inleiding van de inventaris van archiefblok 0108 Rijkswaterstaat Directie Gelderland.
De gedrukte kaarten waarvan de samenhang met het archief van Rijkswaterstaat Directie Gelderland onduidelijk blijft, zijn in een apart hoofdstuk ondergebracht.

Betekenis van bijlage 1: op een aantal kaarten is een nummering aangetroffen, die duidt op een oude ordening. Er zouden volgens deze nummering nog veel meer kaarten geweest moeten zijn, die echter niet bewaard zijn gebleven.
Tenslotte is er een lijst bijgevoegd van een aantal waterstaatskaarten in 0509 Kaartenverzameling Rijksarchief in Gelderland, die mogelijk ooit afgedwaald zouden kunnen zijn uit de archieven van Rijkswaterstaat, maar waarvan de relatie met deze archieven niet direct is vast te stellen.

Overige waterstaatsarchieven, waarin over de in deze toegang beschreven projecten mogelijk nog aanvullende informatie te vinden is, zijn:

0011 College tot de Beneficiƫring van Neder-Rijn en IJssel ((1605) 1705-1805)
0039 Gedeputeerde Staten (1815-1950)
0050 W.C.A. Staring (1843-1846)
0058 Commissarissen van de grindweg Zutphen-Emmerik (1869-1905)
0244 Provinciale Waterstaat 1864-1955
0256 Rijkswaterstaat, Directie Gelderland, Dienstkring Zutphen (1821-1959)
0267 Rijkswaterstaat, Directie Gelderland, Dienstkring Nijmegen ((1822-1950 (1951))
0377 Rijkswaterstaat, Directie Bovenrivieren (1920-1989)
0669 Rijkswaterstaat, Directie Gelderland, Arrondissement Zutphen (1945-1975)
0670 Rijkswaterstaat, Directie Gelderland, Arrondissement Arnhem (1945-1975)
0950 Commissie voor de Straatweg van Nijmegen naar Cranenburg (Nederlands gedeelte), (1822-1936)
1121 Provinciale Waterstaat; kaarten (1840-1869)

Voor archieven van de diverse waterschappen en waterschapscommissies raadplege men het Gelders Archievenoverzicht door G. Verbeek. H.B.N.B. Ada, M.R. Hermans, P.W. van Wissing, Zutphen 1995.
4. Tips voor de onderzoeker
5. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1751-1940
Auteur:
P.D. Keijmel, W.T. Resida
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal