Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers N.V. te Ulft

0713 Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers N.V. te Ulft

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Geschiedenis en inventarisatie
0713 Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers N.V. te Ulft
Inleiding
3.
Geschiedenis en inventarisatie
In april 1754 gaf Johan Baptist van den Bergh, heer en graaf van Huis Bergh, toestemming om het water van de oude Ulftse Meulenbeek te gebruiken voor de aandrijving van een molenrad ten dienste van een ijzerhut. Een maand later richtte de graaf, samen met J.M. Roukens, zijn raadsman, J.H. Bögel, zijn drost, en C. Henning, zijn rentmeester, een 'societeit' op voor de exploitatie van de ijzerhut. De lokale aanwezige oerbanken - ijzerhoudende lagen- in de bodem vormden de grondstof voor deze ijzerhut, die de voorloper was van de Koninklijke Fabrieken Diepenbrock en Reigers NV (DRU) *  . In 1774 namen leden van de families Reigers en Diepenbrock de exploitatie van de ijzerhut over.
Het hoogovenbedrijf werd in 1890 beeïndigd en men schakelde over op het smelten van ruwijzer dat van elders kwam. Het bedrijf was in 1854 begonnen met de productie van emaillewerk. Tegen het einde van de 19e eeuw produceerde DRU onder meer pannen, dakgoten, muurankers en machine-onderdelen. In de eerste helft van de 20e eeuw verwierf het bedrijf een goede naam met de productie van badkuipen en kachels. Het ging de onderneming voor de wind. Het aantal werknemers groeide van 40 personen in 1874 naar ongeveer 700 personen in 1927. DRU nam in 1934 de kachelproducent Jan Jaarsma NV over. Door de groei werd de vennootschap onder firma (sedert 1876) in 1919 omgezet in een naamloze vennootschap *  .
Na de Tweede Wereldoorlog bleef DRU moderniseren en uitbreiden. Het predikaat "Koninklijke" verwierf DRU bij de viering van het 200-jarig bestaan, maar het bedrijf raakte dit later weer kwijt. In de tweede helft van de jaren zestig nam DRU verscheidene bedrijven over, waaronder installatiebedrijven en fabrieken voor brandblusapparatuur en industriële verwarming. In 1955 werkten ruim 1350 mensen bij DRU. De statuten van DRU vermeldden in deze tijd het volgende doel: "het exploiteren van ijzer- en metaalgieterijen, het emailleren, galvaniseren of anderzins bewerken of verwerken, alsmede het vervaardigen en verkopen van en de handel in metalen, metaalwaren, hout, kunststoffen, eindproducten of halffabrikaten daarvan en electrotechnische artikelen en apparaten, het uitvoeren of doen uitvoeren van installatiewerkzaamheden en al hetgeen in de ruimste zin daarmee in verband staat of daartoe bevorderlijk kan zijn, waaronder begrepen het exploiteren van, het deelnemen in, het samengaan met en het voeren van de direktie over andere ondernemeningen".
In 1970 gingen DRU en ETNA-Daalderop Holding NV samen in Amalga Holding NV. Het zat DRU inmiddels zwaar tegen. In 1973 werd de gieterij gesloten vanwege overcapaciteit van gietijzeren producten op de Nederlandse markt, waardoor de productie van pannen stopte. De fabricage en verkoop van gasverwarmingsapparaten, jarenlang een belangrijke poot van DRU, kwam na 1971 in de knel toen de afzetmarkt stagneerde. Internatio-Müller NV nam in 1973 Amalga over. DRU veranderde zijn productassortiment om het hoofd boven water te houden. Het bedrijf bleef verwarmingsapparatuur produceren, maar schakelde tevens over op hoogwaardige plaatproducten en melkkoeltanks.
De investeringsmaatschappij Wolters Schaberg, die DRU overnam, voerde reorganisaties uit. DRU werd begin jaren negentig gesplitst in DRU Stainless Steel Products NV, DRU Industrial Products and Services BV en DRU Verwarming BV. In 1995 nam Schuttersveld Holding NV de DRU-groep over van de investeringsmaatschappij.
Het archief van DRU werd in 1980 en 1998 naar het Rijksarchief in Gelderland overgebracht. Het bestand bevond zich voor het overbrengen in een ongeordende en materieel zeer slechte staat. Vermoedelijk zijn de meeste archiefbescheiden van vóór 1945 verloren gegaan. De bescheiden van na 1945 zijn ook niet volledig. Een woordvoerder van DRU vertelde dat tijdens verbouwingen en reorganisaties veel archiefstukken zijn vernietigd. Toch biedt het archief van DRU enkele interessante aanknopingspunten voor onderzoekers (zie de Onderzoekstips).
De omvang van het archief is circa 19 m.
De ordening, beschrijving en materiële verzorging van het archief werd gedeeltelijk uitgevoerd met financiële steun van DRU Industrial Products and Services BV.
4. Literatuur
5. Onderzoekstips

Kenmerken

Datering:
1870-1989
Auteur:
E. Pelzers
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal