Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond (ABTB)

0681 Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond (ABTB)

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Provinciale Gelderse Boerenbond (P.G.B.) 1896-1917
4. Aartsdiocesane Rooms-Katholieke Boeren- en Tuindersbond (A.B.T.B.)
5. Het archief
6. Aanwijzingen voor het onderzoek
7. Bijlagen
Inventaris
2. Aartsdiocesane Rooms-Katholieke Boeren- en Tuindersbond
2.2. Door de A.B.T.B. opgerichte organisaties
N.B. De gegevens betreffende de organisaties, vermeld in de kopnoten bij de subrubrieken in deze afdeling, zijn (tenzij anders vermeld) ontleend aan de jaarverslagen van de A.B.T.B., inv.nrs. 133-179, en aan inv.nr. 283.
0681 Aartsdiocesane R.K. Boeren- en Tuindersbond (ABTB)
Inventaris
2. Aartsdiocesane Rooms-Katholieke Boeren- en Tuindersbond
2.2.
Door de A.B.T.B. opgerichte organisaties
N.B. De gegevens betreffende de organisaties, vermeld in de kopnoten bij de subrubrieken in deze afdeling, zijn (tenzij anders vermeld) ontleend aan de jaarverslagen van de A.B.T.B., inv.nrs. 133-179, en aan inv.nr. 283.
2.2.13. Coöperatieve Verkoopvereniging
N.B. Zie ook inv.nr. 184. Op 3 december 1926 werd in de Kring Gelderland een verkoopvereniging voor vee opgericht (inv.nr. 276, 10 dec. 1957). Zij werd goedgekeurd bij K.B. van 8 april 1927 en had als doel: aan- en verkoop van vee op coöperatieve basis (inv.nr. 305, 25 okt. 1957). Ook in de Kring Overijssel werd in 1926 een verkoopvereniging opgericht, die goedgekeurd werd bij K.B. van 31 maart 1927. De officiële naam van de verenigingen luidde: "Vereeniging van den A.B.T.B. Kring ... ter bevordering van den eerlijken handel in landbouw- en veeteeltproducten", in de praktijk afgekort tot "Verkoopvereeniging van den A.B.T.B. Kring ..." In 1942 fuseerden beide verenigingen tot Coperatieve Verkoopvereniging (C.V.V.). De statuten werden goedgekeurd in de vergaderingen van 24 april en 23 mei 1947 en bij notariële akte vastgesteld op 8 december 1947. De C.V.V. was sinds 1942 eigenaar van NV Engrosslachterij "Welling" te Borculo, en sinds 1949 via "Welling" ook van de Eerste Gelderse Vleeswarenfabriek (EGV), en van de Autogarage de Enk (inv.nr. 282). Op 1 juli 1960 vond een fusie plaats met de Coöperatieve Veeafzetvereniging voor Limburg, de Limco. De nieuwe combinatie heette de Coöperatieve Centrale Veeafzetvereniging GA, afgekort Saveco. Deze fuseerde per 1 januari 1965 met de Vleescentrale. De nieuwe coöperatie kreeg de naam Coveco (inv.nr. 173; zie 0746 Coöperatieve Vereniging voor Veeafzet en Vleesverwerking Coveco B.A.).
2.2.17. Jonge Boeren- en Tuindersbond (J.B.T.B.)
N.B. Zie ook inv.nr. 259. De J.B.T.B. werd als centrale organisatie van jonge boeren en tuinders van de A.B.T.B. in 1946 opgericht. Sinds de jaren twintig bestonden in het werkgebied van de A.B.T.B. al op diverse plaatsen "Jonge Boerenbonden", ook wel "afdelingen" of "verenigingen van jonge boeren" genoemd. In 1926 sloten de jongeboerenbonden in Salland zich onder auspiciën van de A.B.T.B. Kring Overijssel tot een "kring" of "federatie" aaneen. In de jaren daarop geschiedde hetzelfde in de andere kringen. Na de oorlog besloot men ook de jonge boeren en tuinders centraal te organiseren. Na herstel van de organisatie op lokaal niveau (afdelingen) en op streekniveau (kringen) in het najaar van 1945 ging men over tot het formeren van provinciale besturen. De voorzitters van deze besturen vormden het hoofdbestuur van de J.B.T.B., dat voor het eerst vergaderde op 15 februari 1946. De J.B.T.B. ging overeenkomstig de wens van het episcopaat deel uitmaken van de in 1946 opgerichte Katholieke Nederlandse Jonge Boeren- en Tuindersbond (K.N.J.B.T.B.). In de loop van de jaren vijftig liep door de ontwikkelingen in de agrarische sektor het ledental van de J.B.T.B. terug. In reaktie hierop ontwikkelde de J.B.T.B. zich van een standsorganisatie voor jonge boeren tot een plattelandsjongerenorganisatie. Een nauwe samenwerking groeide met de meisjesorganisatie van de A.B.T.B. (M.B.A.), die o.a. tot uiting kwam in gecombineerde jaarvergaderingen. M.B.A. en J.B.T.B. gingen in 1965 samen als Katholieke Plattelandsjongeren Organisatie (K.P.J.).

Kenmerken

Datering:
1896-1985
Auteur:
Th.P.J. van Herwijnen
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal