Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: P. Bondam

0648 P. Bondam

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Pieter Bondam en zijn werk
0648 P. Bondam
Inleiding
3.
Pieter Bondam en zijn werk
De dood van de juist 73 jaar geworden Pieter Bondam, op 6 februari 1800 te Utrecht, beëindigde abrupt een groot aantal wetenschappelijke activiteiten, waarvan de uitgaven van het Charterboek der Hertogen van Gelderland en der Graven van Zutphen niet de minste was.
Dertig jaar eerder in 1770, was de hoogleraar in de rechten aan de Hogeschool te Harderwijk door de Gelderse Landdag benoemd tot historieschrijver van Gelderland. De uit Kampen afkomstige Bondam kende het gewest al sinds hij in 1755 in dienst getreden was van het Zutphens gymnasium, waar hij achtereenvolgens conrector en sedert 1762 rector en bibliothecaris was. Van april 1763 af was hij daarna gedurende tien jaar hoogleraar te Harderwijk. Het peil van het historisch onderzoek dat hij in de Gelderse standplaatsen reeds had verricht en zijn grote belangstelling voor het verleden van het gewest, hebben hem waarschijnlijk zijn benoeming tot historieschrijver opgeleverd.
Met bijna hedendaagse precisie heeft Bondom zich van zijn taak gekweten. Via een uitgebreide correspondentie en de vele relaties vanwege zijn studenten, trachtte hij zoveel mogelijk afschriften van oorkonden (of de oorkonden zelf!) te verzamelen en ging hij in discussie over de vermeende vals- of echtheid van charters (inv.nrs. 115-219). Alle voor opname in het charterboek in aanmerking komende oorkonden schreef hij in in een chronologisch register (inv.nr. 1, 2), de afschriften nummerde hij 1-3305 en liet ze aanvankelijk inbinden in banden van elk honderd nummers. Het overgrote deel van de "Diplomata Gelrica" werd in pakken verzameld, hetgeen er helaas toe heeft geleid, dat zeer vele nummers momenteel ontbreken. Van vele van deze nummers is bekend dat Isaac Anne Nijhoff ze als kopij voor zijn "Gedenkwaardigheden ..." heeft gebruikt. Vermoedelijk heeftt hij ze daarna slechts zeer gedeeltelijk teruggeplaatst.
De afschriften zijn vervaardigd in een groot aantal verschillende handen, waarschijnlijk van Bondams studenten. Zij werden echter, behoudens een klein aantal, alle door Pieter Bondam gecollationeerd en genummerd. Door het verloren gaan van enige originele archivalia zijn Bondams afschriften momenteel zeer waardevol, zie zijn afschriften van het Primus Liber Copiarum en Liber XII der XIV Libri (inv.nrs. 8-10 en 22-32 passim).
4. Bondam's manuscriptenverzameling
5. Concordantie

Kenmerken

Datering:
1745 - 1799
Auteur:
A.H. Jenniskens, W.G. Veenemans
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal