Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Gelderse Archeologische Stichting
x0581 Gelderse Archeologische Stichting

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0581 Gelderse Archeologische Stichting
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Auteursrechten en andere rechten
Openbaarheid en citeren
Archiefvormer en archief
0581 Gelderse Archeologische Stichting
Inleiding
Archiefvormer en archief
In mei 1929 nam de Provinciale Geldersche Archaeologische Commissie het initiatief tot de oprichting van de Stichting tot bescherming van praehistorische cultuurmonumenten in Gelderland in 1930. De Stichting kreeg haar huidige naam - de Gelderse Archaeologische Stichting - in 1949. De doelstelling van de Stichting is en was steeds: bevordering van archeologisch onderzoek, bescherming en bewaring van archeologische monumenten binnen Gelderland, alsmede verbreiding van kennis daaromtrent. De Stichting bezit een eigen archeologische collectie. Ze fungeert als intermediair tussen enerzijds provinciale en rijksoverheid en anderzijds amateur- en vakarcheologie. De Stichting tracht haar doel te bereiken door:
- het instellen of doen instellen van bodemonderzoek.
- het samenstellen van een inventaris van de terreinen, welke voor- of vroeghistorische overblijfselen bevatten.
- het aanleggen van een centrale catalogus van voor- en vroeghistorische oudheden in openbaar en part
iculier bezit.
- het aanleggen van een verzameling voor- en vroeghistorische oudheden.
- het in eigendom verkrijgen van terreinen, welke voor- en vroeghistorische overblijfselen bevatten, met de bedoeling, deze terreinen te onderzoeken of tot reservaat te bestemmen.
- het aanwenden van alle andere wettige middelen, welke het doel der Stichting kunnen bevorderen.
De werkcommissie van de Gelderse Archaeologische Stichting verzorgt de technische werkzaamheden van de Stichting. De verslagen van opgravingen worden gepubliceerd in Bijdragen en Mededelingen van Gelre. De verzameling van de Stichting werd eerst in het Rijksmuseum G.M. Kam, later in het museum van de Heidemij opgenomen. Na de oorlog startte een nauwe samenwerking met het gemeentemuseum Arnhem.
Het bestuur der Stichting bestaat uit ten minste tien leden. Recht om bestuursleden te benoemen hebben de Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen en de Gedeputeerde Staten der provincie Gelderland.
Het archief van de Stichting loopt over de periode 1929-1991 [1995] en bestaat uit circa een meter. Het archief is in 1973 en 1996 (aanvulling) overgedragen door de beheerder van het archief. Het archief is openbaar.
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1927-1995
Auteur:
C. Boonstra
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS