Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Huis Middachten

0522 Huis Middachten

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Auteursrechten en andere rechten
2. Openbaarheid en citeren
3. Inventarisatie
4. Bijlagen
Inventaris
1. 1331-1844
N.B. Inventaris van P.N. van Doorninck, 1897.
1.01. Stukken van algemenen aard
193 Karll van Middachten, heer to Hervelt, Joseph van Arnhem, Henrick van Vijsbeeck, Rutger van Graes, Matheus Kemner en Rutger Velckener, als frunde, maghe en verwante gescheitzlude, maken een erfmaegescheit van de ouderlijke nalatenschap tussen Anthonis van Middachten Henrickszoon en zijne drie gesusteren, jofferen Annen, Margarete en Henricen van Middachten, met toestemming van hunne moeder Margareta van Vijsbeeck, wedfrouwe tot Middachten.
De drie zusters bekomen te zamen het goed genaamd de Eijmmer, in het graafschap van Zutphen, kerspel van Brummen gelegen, behalve de Leghenweerdt en de Leghenrijsweerdt met een hoekje in den Rammelweerdt, genaamd het Gasthuijs, te zamen een leen der Momme van Kell, tot Zutphensche rechte; het Ressenerbroeck in het ampt van Over-Betuwe, in het kerspel van Heteren, zijnde een Cleefsch leen, ten Zutphensche rechten en een rente van 300 zilveren Jochimsdalers, ad 30 stuiver brabants het stuk, jaarlijks door Anthonis van Middachten aan zijne zusters op Martini te betalen, losbaar met 8000 dalers.
Anthonis van Middachten bekomt het huis tot Middachten met alle toebehoren en de goederen in de Liemers, to Latum gelegen, het hof van Middachten met de husinghen binnen Arnhem en verder alle andere goederen, die niet aan de drie zusters zijn toegedeeld.
Margarethe van Vijsbeeck, weduwe tot Middachten, zal in vruchtgebruik behouden het goed ten Weerde, hetwelk na haar dood onder de vier kinderen zal verdeeld worden, 1569 juni 23. 1 charter
N.B. Op perkament, met uithangende zegels in bruin was der gescheitzlude en van Anthonis van Middachten.
Deze acte werd opgemaakt in viervoud, waarvan drie exemplaren hier aanwezig zijn.
Met een inventaris op papier der goederen der weduwe en kinderen van zal. Henrick van Middachten.
199 Het convent van Monnichuisen bij Arnhem gaat aan een erffelicke permutatie met joncker Anthonis van Middachten.
Het convent geeft een erff of bouhoff, gelegen tot Ellinchem, met de gerechtigheid van den zevenden boom in het Middachterbosch en verdere toebehoren, vroeger door de voorzaten van Anthonis van Middachten aan het convent vermaakt en ontvangt daarvoor van Anthonis van Middachten een hoffstede en huijsinghe, te Arnhem in de Ketelstraat gelegen, genaamd het huis van Middachten, met toebehoren en schaeren, waar nu de leengriffier mr. Peter van Sunte Peters in woont, en nog een althuijs, hoff en hoffstadt, met toebehoren, achter aan het huis van Middachten gelegen en onlangs door Anthonis van Middachten aangekocht, zomede nog daarenboven 1000 Car. gulden, 1576 maart 3. 1 stuk
N.B. Op papier, ondertekend door: broeder Andries Loot, prior to Monickhuijsen. J. Botter. Ott Kanis. Broeder Hieronijmus Smidt. Fr. Wilhelmus de Amsfordia. Br. Joachim van Eck, procurator te Moenichuijsen. Brod. Frans van Tongeren. B. Dirk van Vianen. B. Foppo van Scoenhoven, vicarius. B. Reijner van Bennecum. Antonis van Middachten. Margret van Vysbeck, wed. to Mijddachten. Kairll van Middachten. Cornelijs van Wees. Cornelis van Zallant. Andries van Anderlecht, landdrost.
Dan volgt de goedkeuring van deze permutatie door Christiaen Noutsz, prior van den Chaertroysen van onse lieve vrouwen van gratien tot Schuet buiten Brussel, visiteerder van dese Nederlandsche provincie.
Zie inv.nr. 101 en 146. i
208 Testament van Goerdt van Reede en Geertruidt van Nijenroede, echtelieden.
Zij wensen begraven te worden op het koor in de kerk te Amerongen.
Hun oudste zoon, Adriaen, zal hebben het huis te Saesfelt met leenboek en toebehoren, de goederen te Brantlech, in Twente en in Sallant, waarvoor hij aan elk van zijne zusters Aelheit en Lucija als bruidschat zal uitkeren 10.000 gulden en aan den bastert Nijten 300 gulden eens.
De tweede zoon, Jan van Reede, zal hebben het huis te Amerongen, met leen en thinsboek en heerlijkheid, zoals zij dat gekocht hebben, enige landerijen en het huis te Utrecht, waar onze moei van Nijenroede in woonde, waarvoor hij aan zijn zuster van den Bongert 4000 gulden zal uitkeren.
De derde zoon Frederik, geestelijke, zal het huis ter Horst hebben, dat gekocht is van Hermen van Sulen en met zijn broeder Gerrit te zamen het Beeflandshuis te Utrecht, zomede enige landerijen, waarvoor hij aan zijne zuster van den Bongert zal uitkeren 2500 gulden.
De vierde zoon Gerrit, geestelijke, zal hebben het huis Sulestein met enige landerijen, waarvoor hij aan zijne zuster van den Bongert zal betalen 1500 gulden.
Zij stellen aan als executeurs Bernt die Bever, hun zwager, Hermen van Westerholt, Goesen van Raesfelt, drost van Twent, Christoffel Thiel, Jan van Duvenvoerde, Willem van Amerongen, Niclaes van Sulen van Draekenborch, en Jan Taets van Amerongen, neven en zwageren, 1579 november 28. 1 stuk
N.B. Op papier, geschreven met de hand van Goerdt van Reede, ondertekend door de beide echtgenoten.
Achterop staat met een andere hand geschreven: testament van mijn grootvader zal. i
341 Huwelijksvoorwaarden van Godert van Rede, heer van Ginckel, colonel en ritmeester van het Stichtsche regiment peerden ten dienste der Vereenigde Nederlanden, toekomende bruidegom; geassisteerd door Godert Adriaan van Rede, heer van Amerongen, Ginckel en Elst, gecommitteerde der ridderschap van Utrecht bij de Staten Generaal, Margaretha Turnor, vrouwe van Amerongen, Ginckel en Elst, zijne ouders, Jeronimus van Tuijl van Serooskercken, heer van Wulven en Serooskercken, maarschalk des Neder Stichts van Utrecht, Johan baron van Rede, heer van Renswoude en Emmickhusen, gecommitteerde der staten van Utrecht bij de Staten-Generaal, Alexander Soete de Lake, heer van Vileers en Zevender, Vincent Adolph van Baer, heer van Brandzenburg, comparerende voor de ridderschap van Zutphen ter vergadering der staten van Gelderland, ter eenre; en juffrouw Ersela Philippota van Raesfelt, oudste dochter van Reinier van Raesfelt, in leven heer tot Middachten, Hervelt, Weert, borgman tot der Nijerburg en pantheer van Roijenburg, toekomende bruid; geassisteerd door Margareta, baronesse van Leefdael, weduwe van Raesfelt, douairière van Middachten, hare moeder, Rogier baron van Leeffdael, heer van Deuren en Liefferinck, Willem van Raesfelt, gecommitteerde bij de Staten-Generaal, Johan van Brakel, heer van Kermesteijn, gecommitteerde ter vergadering der Staten Generaal, ter andere zijde.
De heer en vrouw van Amerongen beloven den bruidegom mede te geven tot onderstand van dit huwelijk, boven zijn tegenwoordige uitrusting, het derde part van de inkomsten van al hunne goederen, te betalen van half jaar tot half jaar precijs; terwijl de bruid zal inbrengen alle goederen haar aangeërfd van haren vader, 1666 juli 31. 1 charter
N.B. Op perkament, ondertekend door bruid en bruidegom, ouders en vrunden, van de 12 uithangende zegels aan groen zijden linten zijn aanwezig: die van Alexander Soete de Lake, Adolph Vincent van Baer, weduwe van Raesfelt en Rogier van Leefdael.
Het huwelijk werd gesloten 26 augustus 1666 te Elkom. i
406 Testament van Everdina Jacoba Wilhelmina, furstinne van Anhalt, hertoginne van Saxen, Engerien en Westphalen, enz., 1723 november 3. 1 omslag
N.B. Ongetekende copie.
Met codecillen op dit testament van 21 december 1723, 24 januari 1724 en 3 februari 1724, zomede een inventaris van den boedel, zijnde testatrice op 13 februari 1724 te Grave overleden.
Deze stukken berusten waarschijnlijk in afschrift op den huize Middachten, dewijl testatrice in het codicil van 21 december 1723 de executeurs van haren boedel gelast om bij zwarigheden te confereren met haren neef den heer van Ginckel.
i
0522 Huis Middachten
Inventaris
1. 1331-1844
N.B. Inventaris van P.N. van Doorninck, 1897.
1.01. Stukken van algemenen aard
406
Testament van Everdina Jacoba Wilhelmina, furstinne van Anhalt, hertoginne van Saxen, Engerien en Westphalen, enz., 1723 november 3. 1 omslag
N.B. Ongetekende copie.
Met codecillen op dit testament van 21 december 1723, 24 januari 1724 en 3 februari 1724, zomede een inventaris van den boedel, zijnde testatrice op 13 februari 1724 te Grave overleden.
Deze stukken berusten waarschijnlijk in afschrift op den huize Middachten, dewijl testatrice in het codicil van 21 december 1723 de executeurs van haren boedel gelast om bij zwarigheden te confereren met haren neef den heer van Ginckel.
Datering:
1723 november 3
Openbaar:
1824
Omvang:
1 omslag

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
427 Gerhard Pronck, advocaat van den hove en secretaris der rekenkamer van Gelderland, als gevolmachtigde van Zijne Hoogheid Willem Carel Hendrik Friso, prins van Oranje en Nassau, enz. stadhouder, capitein en admiraal-generaal van Gelderland, erfstadhouder en capitein-generaal van Friesland, stadhouder en capitein-generaal van Groningen en Omlanden en het landschap Drenthe, enz. blijkens volmacht van 21 februari 1739, heeft opgedragen aan Reijnier, baron van Reede, vijf percelen land, gelegen omtrent den Steeg als:
1. een berg, van ouds genaamd den Vlassenberg neffens de diepe Steeg tegenover den Keukenberg gelegen, beplant met opgaande bomen,
2. een berg daaraan gelegen, van ouds genaamd Evert Vissershegge, daar hegholt om staat en van binnen een heideveld,
3. een stukje bouwland naast de vorige stukken,
4. een akkertje zaailand, groot omtrent 3 schepel, dicht bij het vorige gelegen,
5. een akkertje, groot een schepel gezaai, gelegen naast het Middachterbosch,
ingevolge het koopcontract gepasseerd tussen genoemde partijen op 11 februari 1739 op den huize Dieren en op 21 februari door Zijne Hoogheid geapprobeerd, zijnde de koop geschied voor 800 gulden, terwijl de opgaande bomen ten voordele van Zijne Hoogheid verkocht zullen worden. Ten overstaan van Zeger en Jan Robbert van Arnhem, geërfden in Veluwenzoom, 1739 april 7. 1 omslag
N.B. Op papier, ondertekend en gezegeld, met opgedrukte zegels in rood lak, door den gemachtigde en de geërfden.
Hierbij de genoemde volmacht en verkoopacte, zomede een brief van den prins aan Reijnier van Reede, gedateerd Leeuwarden 24 februari 1739.

Kenmerken

Datering:
1329-1949
Auteur:
P.N. van Doorninck, W. Wijnaendts van Resandt, J. Hofman, M. van Driel
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal