Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Familie Pieck

0480 Familie Pieck

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Archiefvormer en archief
0480 Familie Pieck
Inleiding
2.
Archiefvormer en archief
Deze incomplete en zwaar door vocht geschonden verzameling stukken is gevonden in het archief der heerlijkheid Mariënwaerd en in 1936 door de eigenaren van die heerlijkheid aan het Rijksarchief afgestaan. Die eigenaren zijn de rechtverkrijgenden van de familie Van Bylandt, die in 1767, na de afstand van Anne Frans Willem Pieck, in het bezit van het ambt van Beesd en Rhenoy is getreden. Bij die gelegenheid zijn vermoedelijk retroacta betreffende dat ambt overgedragen. De nu aan het Archief geschonken stukken vormen waarschijnlijk een overblijfsel van het toen overgedragene. Te Beesd, waar de Protestantse Piecken ambtslieden waren, woonden zij in een huis aan de Steenstraat tegenover de kerk. Vermoedelijk hadden zij daar een belangrijk archief onder zich. Toen dit huis in 1765 werd verkocht, was het echter verhuurd en zal dit archief er dus wel niet meer hebben berust. De secretaris van het ambt kan het onder zich hebben gehad, maar het kan ook berust hebben op het huis te Zoelen, waar de Piecken in de 18e eeuw meestal vertoefden en waar zich thans nog vele van hen afkomstige stukken moeten bevinden. In het archief van Mariënwaerd kan deze collectie gemist worden, omdat zij er slechts in een verwijderd verband toe staat. Daarentegen vormt zij voor het Rijksarchief in Gelderland een aanwinst van enige betekenis, omdat zij hier reeds bewaarde archieven aanvult.
Een signaat van Beesd uit het jaar 1598 is, met enkele fragmenten van procesdossiers, geplaatst in het oud-rechterlijk archief van Beesd en Rhenoy, maar overigens zijn de stukken bij elkaar gehouden. Men vindt er onder een overblijfsel van het administratieve gedeelte van het oude ambtsarchief, dat verloren is gegaan sedert het in 1795 ten huize van den overleden secretaris P. van Pavia werd geïnventariseerd (zie loofsignaat Beesd 1792-1805, fol. 115 vlg.). Nu het toch niet meer mogelijk is, dit archief te reconstrueren (alleen het rechterlijk gedeelte is in hoofdzaak bewaard en bevindt zich op het Rijksarchief), is er geen reden om het aan de familie Van Bylandt afgestane gedeelte te scheiden van de andere stukken, die destijds eveneens door de Pieck's zijn overgedragen en die ook nagenoeg alle betrekking hebben op het ambt, al zou men ze niet tot het officiële ambtsarchief kunnen rekenen.
In het ambt van Beesd en Rhenoy, het kleinste van de ambten in 't kwartier van Nijmegen, lagen de polders Beesd, Rhenoy en Mariënweerd. Ook betreffende die polders zijn stukken in deze verzameling te vinden. Bovendien bevat het een aanvulling van het archief der Rekenkamer, met name een aantal rendantsexemplaren van rekeningen van ambtslieden (vgl. 0012 Gelderse Rekenkamer, blz. 463 vlg.).
Het ambt van Beesd en Rhenoy is sinds 1414, toen hertog Reinald IV zijn oversten rentmeester Gijsbert Pieck daar tot ambtman aanstelde, verpand geweest aan de familie Pieck. De rechten op het ambt zijn, met het Hooge Huis te Beesd, in de 16e eeuw vererfd aan Wilhelmina van Doorn, wier grootmoeder tot de oudsten tak van het geslacht had behoord, doch die getrouwd was met een lid van den jongsten tak, Claes Pieck, een afstammeling van Herman Pieck, broeder van de overste rentmeester Gijsbert. *  Een oomzegger van dien Claes Pieck, Willen Pieck, is krachtens een sententie van het Hof van 1590 (zie no. 16) ambtman geworden, waarschijnlijk omdat hij het enige gereformeerde lid der familie was. Het Hooge Huis is toen aan de familie Van Doorn gebleven.
Afgezien van het feit, dat twee gebroeders Van Bronckhorst ambtslieden zijn geweest, tijdens de onmondigheid van Carel Pieck, is het ambt onafgebroken bekleed geweest door Willem Pieck en zijn afstammelingen tot en met Anne Frans Willem Pieck. Deze had van zijn vader een insolventen boedel geërfd en heeft zich van zijn ambten en bezittingen moeten ontdoen, waarna hij op de reis naar Indië is overleden, als laatste van zijn geslacht. Van het ambt van Beesd en Rhenoy deed hij in 1767 afstand. De stukken in deze collectie dateren echter nagenoeg alle van vóór 1700, uit de tijd toen de Piecken te Beesd waren gevestigd en daar alle zaken persoonlijk bestierden.
Mariënweerd is in 1726 als hoge heerlijkheid van het ambt afgescheiden. Eerst in 1770 ontstond er weer een persoonlijke band met het ambt. In de tijd, waaruit deze stukken dateren, waren de Gedeputeerden van het Kwartier van Nijmegen er de bezitters van den grond, die oudtijds tot de abdij had behoord.
Ackoy was een souvereine heerlijkheid van de Oranje's, die eerst in 1620 Gelders is geworden en sedertdien deel uitmaakt van de gemeente Beesd. De rekeningen hebben dus niet betrekking op het ambt van Beesd en Rhenoy.
3. Bijlage: Ambtslieden van Beesd en Rhenoy

Kenmerken

Datering:
1584-1736
Auteur:
A.H. Martens van Sevenhoven
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal