Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Heren en graven van Culemborg

0370 Heren en graven van Culemborg

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
01. Auteursrechten en andere rechten
02. Openbaarheid en citeren
03. De Heeren en Graven van Culemborg
04. Verwante geslachten
0370 Heren en graven van Culemborg
Inleiding
04.
Verwante geslachten
Zooals boven werd medegeeld, huwde Gerrit II van Culemborg in 1441 met Elisabeth van Buren, vrouwe van Ewijk. Haar vader Johan van Buren was een jongere zoon van ALARD, den heer van Buren, bij Elisabeth van Bronckhorst, haar moeder was Elenora van Borsselen, een zuster van den graaf van Oostervant. Johans zuster Beliawas in kinderloozen echt gehuwd met ReinaldIV van Coevorden *  .Het geslacht Van Pallandt, waarvan Erard de gelijknamige heerlijkheid bezat, hoewel niet tot den oudsten tak behoorend, komt uit het land van Aken. De oudste bekende stamvader Arnoldus Parvus (die Cleyne), gest. 1343, meier van Aken, kwam in het bezit van verschillende goederen in de nabijheid dier stad, waarvan Breidenbent - waarnaar hij zich ging noemen - een der voornaamste was *  . Zijn tweede zoon Carselis, gest. 1382, sedert 1343 heer van Pallandt, huwde in 1328 met Nesa van Bachem, erfdochter van Bachem en Frechen, en werd opgevolgd door weder een Carselis (gest. 1399), wiens zoon Werner in 1393 met Alverade, erfdochter van Emont van Engelsdorp, huwde.
Uit dit huwelijk werden acht zoons en een dochter geboren, onder wie de verschillende heerlijkheden verdeeld werden. De vijfde zoon Diderick verkreeg Kinzweiler, Witthem en Wildenberg, was drost van Valkenburg en overleed in 1482, uit zijn huwelijk met Apollonia van der Marck een zoon Jan, heer van Pallandt sedert 1507, Kinzweiler, Wildenberg en Witthem, en in 1506 gehuwd met Anna van Culemborg bovenvermeld, alsmede een dochter Anna, vrouwe van Engelsdorf, in 1504 gehuwd met Georg van Brandenburg, heer van Clervaux, nalatende. Door de huwelijken van de broeders Philips Theodoor en Georg Friedrich van Waldeck met de zusters Maria Magdalena en Elisabeth Charlotte van Nassau, dochters van den veldmaarschalk Willem van Nassau, een der zoons van Jan den Middelsten, en diens vrouw Christina van Erbach, kwamen geen bezittingen (behalve tijdelijk de heerlijkheid Poederoyen) in het bezit van de Culemborgsche graven. Wolrad, graaf van Waldeck, geb. 1588, verkreeg door erfdeeling met zijn ouderen broeder Christiaan Eisenberg, Arolsen en Rhoden. Behalve de beide graven van Culemborg zijn ook zijn andere zoons Jacob en Wolrad in het archief vertegenwoordigd.
05. Het goederenbezit in het algemeen
06. De vorming en organisatie van het graafschap Culemborg
07. De leenkamer
08. De geestelijke stichtingen in het graafschap Culemborg
09. De andere bezittingen in Gelderland
10. Bezittingen elders
11. Het archief
12. Aanpassingen in de oorspronkelijke versie van de inventaris

Kenmerken

Datering:
1241-1810
Auteur:
A.P. van Schilfgaarde, K.J.W. Peeneman, W.F.M. Ahoud
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal