Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Sint-Elisabethsconvent te Huissen

0320 Sint-Elisabethsconvent te Huissen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van de archiefvormer
0320 Sint-Elisabethsconvent te Huissen
Inleiding
2.
Geschiedenis van de archiefvormer
Blijkens mededeling op de dorsale zijde van het voorblad komt dit cartularium uit het archief van de Prefectuur van het Departement van de Boven-IJssel.
Het Sint Elisabethsconvent te Huissen was een Zusterhuis dat in 1448 werd gesticht 'in den trant van die te Kleef en te Calcar.' *  De eerste vermelding in het cartularium is uit 1449. Tussen 1449-1470 ging het Convent over tot de Derde Orde van Sint Franciscus (Tertiarissen).
Met ingang van 1 januari 1812 nam de Dienst van de Registratie en de Domeinen het beheer over van de domeinen en de voormalige geestelijke goederen. Door het Keizerlijk Decreet van 8 november 1810 werden er een aantal wetten van kracht waardoor onder andere kerkelijke goederen onder het toezicht van de Dienst kwamen.
Het Keizerlijk Decreet van 3 januari 1812 gelastte de opheffing van de geestelijke corporaties en bijna alle kloosterorden. Dit moest gebeuren overeenkomstig het Keizerlijk Decreet 14 november 1811. Hierdoor werd het Convent van Sint Elisabeth te Huissen opgeheven. * 
Zie Voor nadere gegevens over de opheffing van het Convent 0016Gewestelijke Besturen in de Bataafs-Franse Tijd , inv.nrs. 4786, 4808, 4815, 4843, 6287 en 7807.
Aanvullende stukken bevinden zich voorts in 0871 Parochie Onze Lieve Vrouwe ten Hemelopneming te Huissen.
3. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1583-1624
Auteur:
P.W. van Wissing
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal