Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Klooster Bethlehem bij Doetinchem

0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het archief en de inventarisatie
3. De huidige toegang
0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem
Inleiding
3.
De huidige toegang
Een echte inventaris is nooit gemaakt. Een deel van de stukken was zelfs niet genummerd. In het begin van de jaren ’80 heeft P.J.J. Moors voor zijn doctoraalscriptie over het goederenbezit van het klooster lijsten gemaakt van de stukken. De beschrijvingen variëren van summiere aanduidingen tot uitgebreide regesten. Ze zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als toegang, maar iets anders is er helaas niet, behalve het oude overzicht van Nijhoff. Een voorbeeldige bronnenuitgave van de oudste charters is te vinden in het Oorkondenboek van Gelre en Zutphen tot 1326, uitgegeven door E.J. Harenberg.

De huidige toegang is een compilatie van de bestaande beschrijvingen. Er blijven onduidelijkheden bij nummers, vooral dankzij de latere invoegingen en de nummering van akten uit het cartularium. Welke nummers door Sloet zijn gebruikt voor de afschriften die alleen in het cartularium voorkomen is door Moors gereconstrueerd.
De volledige lijst met de nummers van Sloet is als regestenlijst toegevoegd om geen problemen te krijgen met de niet fysiek bestaande stukken. Alle ‘echte’ stukken zijn nog een keer opgenomen in het inventarisgedeelte, met een globale rubriekenindeling. De consequentie hiervan is dat de regestenlijst geen echte regestenlijst is: de beschrijvingen en de nummering zijn gelijk aan die in de inventaris.
Verder zijn alle ongenummerde stukken nu aansluitend genummerd en zijn de aanvullingen van Maris geïntegreerd. Archiefblok 0867 Klooster Bethlehem bij Doetinchem 2 is daarmee vervallen.

Meer dan een basis voor inventarisatie is dit niet, maar het is makkelijker dan het raadplegen van losse papieren lijsten. Bovendien is nu duidelijk welke nummers aanwezig (moeten) zijn. Het werk verdient geen schoonheidsprijs maar is wel 'voor de dienst bruikbaar'.
4. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1200-1611
Auteur:
I.A. Nijhof, J.J.S. Sloet, P.J.J. Moors, K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal