Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Klooster Bethlehem bij Doetinchem

0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Geschiedenis van het archief en de inventarisatie
0314 Klooster Bethlehem bij Doetinchem
Inleiding
2.
Geschiedenis van het archief en de inventarisatie
Het archief van het klooster Bethlehem is in of kort vóór 1604 door rentmeester Jan ten Poll uit Emmerik gehaald, tegelijk met de archivalia van de Doetinchemse, Steenderense en Varsseveldse stichtingen. Zie de oudste rekening van Jan ten Poll (0005 Staten van het Kwartier van Zutphen en hun Gedeputeerden, inv.nr. 820). Op 8 augustus 1589 bevond het zich nog verspreid in Zutphen, Doetinchem en Doesburg (inv.nr. 911).

Het archief werd in 1828 door I.A. Nijhoff 'ontdekt' in het stadhuis van Zutphen. Hij bracht de stukken over naar Arnhem en maakte een chronologische inventaris, met weglating van de minder belangrijke stukken van na 1400. Tijdens de inventarisatie van het Zutphense stadsarchief door L.A.J.W. Sloet kwamen nog meer charters tevoorschijn, die door Nijhoff in een “supplement-catalogus” werden beschreven.

De door Nijhoff weggelaten stukken zijn in of kort voor 1889 door J.J.S. Sloet, de zoon van L.A.J.W. en “Commies-Chartermeester” bij het Rijkarchief in Gelderland, beschreven “en in den tevens omgewerkten inventaris van Nijhoff opgenomen en van een index voorzien”. Sloet sr. had een deel van de charters al opgenomen in zijn Oorkondenboek.

In de jaren 1930-1935 zijn er nog meer aanwinsten uit Zutphen verkregen. Die zijn door A.J. Maris beschreven in een aparte toegang. De charters zijn chronologisch ingevoegd, waardoor een nogal geforceerde nummering ontstond met veel nummertoevoegingen. Vreemd genoeg is de rest van de stukken niet ingevoegd maar apart genummerd (van 1-22).
In de tweede wereldoorlog is de inventaris van Sloet verloren gegaan. Heel bijzonder zal hij niet geweest zijn, gezien de opmerking van Martens van Sevenhoven in het verslag over 1944: “een niet voor den druk geschikten, maar voor de dienst bruikbaren inventaris”. De vaste aanstelling van Sloet in 1880 bij het in 1877 opgerichte Rijksarchief in Gelderland had al veel voeten in de aarde gehad. Door rijksarchivaris Van Riemsdijk werd hij omschreven als iemand die zijn taak “met ijver en belangstelling” vervult, maar hij bezat niet “de noodige geschiktheid en bekwaamheid om een grooter of kleiner onderdeel van de archiefverzameling te ordenen en stelselmatig te beschrijven”. Enige druk van Sloet sr. zal geholpen hebben.
Later werd J.J.S. Sloet een centrale figuur binnen het Rijksarchief en een steunpilaar van de Vereniging Gelre. Maar net als zijn jonger collega J.S. Van Veen zag hij meer in bronnenpublikaties dan in inventarissen.
Wat wel bewaard gebleven is zijn de nummering van Sloet en de beschrijvingen van A.J. Maris. Tevens is er een geschreven lijst:met de titel “Tijdrekenkundig Register der Perkamenten Brieven afkomstig van het klooster Bethlehem of Bielheim bij Doetinchem; thans berustende in het Provinciaal archief van Gelderland.” Volgens de overlevering zou die het werk zijn van J.H. Hofman (1837-1910), pastoor en geschiedkundig publicist. De naam van Hofman wordt echter nergens genoemd en in de verslagen komt de hele toegang niet voor. De nummering is anders dan die van Sloet en het aantal nummers is kleiner. Na 222 nummers volgt een supplement met bij de eerste beschrijving de tekst “Zutphensche Inventaris no. 33”. Kortom, dit is waarschijnlijk een afschrift van de inventaris van Nijhoff (al dan niet door Hofman vervaardigd)..
Op blz. 407 (de nummering loopt van 373-517, wat er op wijst dat dit een fragment van een groter geheel is) staat “Coll. WP (?)”. Mogelijk is het een gecollationeerd afschrift ten behoeve van het provinciaal bestuur.

Bepaald onhandig is dat de afschriften in het cartularium van niet meer aanwezige charters ook inventarisnummers hebben gekregen. Dat heeft later voor veel verwarring gezorgd doordat het leek alsof er een aantal nummers ontbraken.
Verwarrend is ook de aanduiding “portefeuille Sloet”. Daarmee werd niets anders bedoeld dan de papieren stukken, die achter de charters stonden en verpakt waren in een portefeuille, zoals gebruikelijk in die tijd.
Zie ook 0409 Huis Keppel, inv.nr. 106: Inventaris van het archief van het klooster Bethlehem, berustende in de Collegie-camer te Zutphen, ca. 1610. 1 deel.
3. De huidige toegang
4. Literatuur

Kenmerken

Datering:
1200-1611
Auteur:
I.A. Nijhof, J.J.S. Sloet, P.J.J. Moors, K.J.W. Peeneman
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal