Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Kadaster, Hypotheekbewaarder te Tiel

0251 Kadaster, Hypotheekbewaarder te Tiel

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. De hypothecaire boekhouding
0251 Kadaster, Hypotheekbewaarder te Tiel
Inleiding
2.
De hypothecaire boekhouding
De invoering van het hypothecaire systeem nam in 1811 een aanvang. De geschiedenis van de voorlopers van het hypothecaire systeem vindt men onder andere in "De Hypothecaire Boekhouding en die der schepen en vaartuigen in Nederland", door A. Soutendijk en J. Mulder (1907, Tiel).
Wat betreft het hypothecaire systeem zijn de volgende Keizerlijke Decreten van belang:
1. Het Keizerlijk Decreet van 6 januari 1811, waarbij de invoering van een groot aantal wetten, waaronder de "Code Civil", in de departementen ten noorden van de Rijn bevolen werd.
2. Het Keizerlijk Decreet van 30 januari 1811 omvatte een overgangsregeling. Vanaf die datum moesten alle verkregen rechten van privilege en hypotheek, ontstaan vóór de inwerkingtreding van de "Code Civil", binnen een jaar nadat de "Code Civil" werking verkregen had, ingeschreven worden. Er bestonden echter ook privileges op onroerende goederen, die in rang boven hypotheek stonden en toch niet ingeschreven moesten worden (art. 2103, 2104 en 2107 C.C.).
3. Het Keizerlijk Decreet van 21 oktober 1811 betreffende de invoering van de belastingen. Hieronder viel ook de wet van de 21e Ventôme An VII (11 maart 1799), betreffende de bewaring der hypotheken, de plichten der hypotheekbewaarders en de hypotheekrechten (belastingen). Dit decreet trad in werking met ingang van 1 januari 1812. Het Franse hypothecaire systeem heeft hier gegolden vanaf die datum tot de invoering van het Burgerlijk Wetboek op 1 oktober 1838.
Volgens de "Code Civil" kenden men drie soorten hypotheken: de legale (wettelijke), de judiciële (gerechtelijke) en de conventionele (bedongene) (art. 2116 en 2117 C.C.), die alle ingeschreven moesten worden. De "Code Civil" kende geen verplichte omschrijving van akten van eigendomsovergang van onroerend goed (art. 711 C.C.). Slechts in geval van schenking was deze verplicht voorgeschreven (art. 939 C.C.), zodat in alle andere gevallen de overschrijving facultatief was.
Door de gedeeltelijke instelling van het kadaster (Keizerlijk Decreet van 21 oktober 1811), welke ten doel had de nodige gegevens te verschaffen voor de heffing van de grondbelasting, werd het noodzakelijk het gehele land behoorlijk in kaart te brengen en alle eigendomsovergangen van onroerend goed behoorlijk te registreren.
Direct in 1812 werd begonnen met het in kaart brengen en het werk werd in 1831 voltooid. Met ingang van 1 januari 1832 werd het kadaster voor de belastingheffing gebruikt.
Bij de wet van 3 januari 1824 (Staatsblad nr. 1) werd bepaald dat alle akten, verleden na de invoering van deze wet en overgang van onroerend goed met zich meebrengend, binnen twee maanden op het hypotheekkantoor moesten worden ingeschreven (art. 3).
Deze bepaling werd nog verder uitgebreid in de wet van 16 juni 1832 (Staatsblad nr. 29); niet alleen de akten van eigendomsovergang van onroerend goed, maar ook die van vestiging van zakelijke rechten als erfpacht en opstal, zowel onder levenden als ter zake des doods, moesten ingeschreven worden.
Ten slotte zij gewezen op de tweeledige betekenis van de hypothecaire boekhouding:
a. De juridische betekenis. Zij bestaat daarin, dat deze door middel van openbare registers de verkrijging en bezwaring van onroerende goederen constateert en de verzekering der rechten hierop bevordert. De hypothecaire boekhouding heeft even goed betrekking op de overgang bij akte van vast goed en van de zakelijke rechten, daarop gevestigd, als ook op de vestiging en het tenietgaan van deze in het algemeen en van de hypotheken in het bijzonder.
b. De fiscale betekenis. Bestaande hierin, dat de hypothecaire boekhouding dienstbaar wordt gemaakt tot heffing van de indirecte belastingen, bekend onder de naam hypotheekrechten, waarmee worden bedoeld de rechten, die voor over- als die, welke voor inschrijving worden geheven.
3. Inrichting en raadpleging van de hypothecaire boekhouding
4. Verklarende woordenlijst
5. Zoekschema
Erfgoedstuk
6. Concordantie
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1811-1838
Auteur:
H.J. Logtenberg
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal