Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Notariële Archieven 1811-1925

0168 Notariële Archieven 1811-1925

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Notariële archieven sinds 1811
3. Notarissen
4. Notarieel archief
5. Onderzoek in notariele archieven
6. Notariële archieven in Gelderland
7. Zoeken in de inventaris
7.1. Aktenummers
7.2. Hulpmiddelen
0168 Notariële Archieven 1811-1925
Inleiding
7. Zoeken in de inventaris
7.2.
Hulpmiddelen
Zoals gezegd is het voornaamste hulpmiddel bij onderzoek het repertoire. Een repertoire kan zijn ingericht als hierna op de beide voorbeelden is aangegeven. Kleine variaties zijn mogelijk maar die zijn dan slechts van formele aard, want alle repertoires moeten dezelfde basis gegevens bevatten, ongeacht van welke notaris een repertoire afkomstig is: volgnummer en datum van de akte, soort van akte en namen van partijen. De repertoires zijn als regel chronologisch ingericht, dus in volgorde van de data waarop de akten zijn opgemaakt. Doordat meestal een alfabetische klapper op de namen der partijen in het repertoire ontbreekt, moet men bij het zoeken naar akten van bepaalde personen het repertoire geheel doorbladeren.
De opschriften der kolommen in de gekozen voorbeelden spreken voor zichzelf. Zoals echter bij vergelijking van de twee voorbeelden blijkt, is de benaming van de onderverdeling van de kolom: Soort der akten, in deze voorbeelden niet gelijk. De onderverdeling in het repertoire van 1890 is: Brevet/Minuut. En die van 1891: In minute/In originali. De akten omschreven in de onderkolom: Brevet resp. In originali, zijn door de notaris in origineel aan belanghebbende uitgereikt; daarvan is geen ander exemplaar aanwezig bij de van hem afkomstige akten. Naar zo'n akte zoekt men in het notarieel archief tevergeefs. Soms vindt men een dergelijke akte elders terug: een akte van huwelijkstoestemming bv., die door een notaris aan ouders van bruid en bruidegom in origineel is uitgereikt, vindt men wel een terug onder de bijlagen bij de huwelijksakte van degene die een schriftelijke toestemming van zijn/haar huwelijk nodig had.
Wat nu de akten aangaat waarvan wél de minuten onder de notariële bescheiden aanwezig horen te zijn: wie in het repertoire een akte ingeschreven vindt waarvan hij de minuut wil raadplegen, noteert nummer en datum van deze akte, naam en standplaats van de notaris. Vervolgens zoekt men in de inventaris op, in welk inventarisnummer van deze notaris de gewenste akte zich moet bevinden. Dit inventarisnummer vraagt men aan zoals hieronder is aangegeven bij de aanwijzingen voor de gebruiker (dus niet die ene akte). Men krijgt dan een doos of pak met akten waarin men zelf het nummer met de juiste datum van de gewenste akte moet opzoeken. Men wordt dringend verzocht de akte weer op de juiste plaats in het pak terug te leggen en bij het bestellen van een kopie niet de akte uit het pak te lichten maar een strook papier bij deze akte te voegen met het nummer van de akte waarvan men een kopie verlangt. Soms hebben notarissen (voor eigen gebruik) een alfabetische index gemaakt op de namen in
het repertoire van hen die een akte hebben laten opmaken. Sommigen bovendien een klapper op de naam van testateurs (erflaters) in hun repertoire, d.w.z. op de namen van hen die een testament hebben gemaakt. Als er dergelijke namenregisters zijn, worden ze in de inventaris pas genoemd na het repertoire van de betrokken notaris.
7.3. Dubbelen van repertoires
7.4. Testamenten
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1811-1925 (1929)
Auteur:
Gelders Archief
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal