Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Notariële Archieven 1811-1925

0168 Notariële Archieven 1811-1925

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Notariële archieven sinds 1811
3. Notarissen
4. Notarieel archief
5. Onderzoek in notariele archieven
5.1. Standplaatsen
5.2. Bewaarplaatsen
0168 Notariële Archieven 1811-1925
Inleiding
5. Onderzoek in notariele archieven
5.2.
Bewaarplaatsen
Wanneer men onderzoek wil doen in notariële archieven, is een eerste vereiste te weten welke notarissen er zijn (geweest) en waar hun archieven zich bevinden. De notarissen bewaren de door hen opgemaakte (minuten van) akten meestal zelf en soms ook die van hun voorganger. Wanneer hun kantoorruimte te vol wordt, brengen zij de oudste stukken over naar de bewaarplaats voor notariële archieven. *  In elk arrondissement is zo'n bewaarplaats, onder toezicht van één van de notarissen, de notaris-bewaarder.
De notariële archieven worden vervolgens overgebracht naar een openbare archiefbewaarplaats, wanneer ze tenminste 75 jaar oud zijn, meestal in blokken van 10 jaar.
In beginsel gaan ze naar het rijksarchief in de hoofdplaats van de provincie waarbinnen de standplaats van de notaris gelegen is. Gemeenten die een eigen archiefdienst hebben krijgen gewoonlijk de archieven van "hun" notarissen in beheer van het Rijk. (Zie voor de Gelderse situatie de opmerking aan het slot van deze toelichting.) Voor akten die nog niet zijn overgebracht moet u zich wenden tot de notaris-bewaarder in het betreffende arrondissement. Informatie uit die archieven wordt over het algemeen alleen gegeven aan onmiddelijke belanghebbende personen en hun erfgenamen.
Een compleet overzicht van de archieven die in openbare archiefbewaarplaatsen bewaard worden, geeft de serie Overzichten van de archieven en verzamelingen in de openbare archiefbewaarplaatsen in Nederland, Alphen aan de Rijn 1979-1987. Per provincie zijn alle archieven, dus ook de notariële, vermeld. Een overzicht van alle notarissen die in Nederland gefungeerd hebben tot 1916 geeft F.L. Hartong, Register der protocollen van notarissen in Nederland; samengesteld in opdracht van de Broederschap der Notarissen in Nederland van plm. 1550 tot heden, Rotterdam 1916.
Een aanvulling hierop is J.E. Kasdorp en J. de Vries, Protocollenregister; register van de protocollen van de notarissen die in de periode van 1916-1984 in Nederland in functie waren, Amsterdam 1985. Met behulp van deze boeken -die allemaal in het Gelders Archief aanwezig zijn- kunt u de huidige vindplaats van de protocollen van alle notarissen in Nederland opsporen.
In mei 2016 zijn de notariële archieven van Driel, Rossum en Zaltbommel overgebracht naar Regionaal Archief Rivierenland (RAR) te Tiel.
5.3. Bijzonderheden betreffende enkele soorten akten
6. Notariële archieven in Gelderland
7. Zoeken in de inventaris
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1811-1925 (1929)
Auteur:
Gelders Archief
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal