Menu

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Bekijk onze Veelgestelde vragen of stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Notariële Archieven 1811-1925

0168 Notariële Archieven 1811-1925

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Notariële archieven sinds 1811
3. Notarissen
4. Notarieel archief
5. Onderzoek in notariele archieven
5.1. Standplaatsen
0168 Notariële Archieven 1811-1925
Inleiding
5. Onderzoek in notariele archieven
5.1.
Standplaatsen
Een belangrijk probleem bij onderzoek in notariële archieven is dat een notaris niet een monopolie binnen zijn eigen ambtsgebied had of heeft.
Tot 1842 waren notarissen ingedeeld in drie klassen: notarissen in Den Haag waren bevoegd in de gebieden van de provinciale hoven, arrondissement en kantonnotarissen in het ressort van een bepaald kantongerecht.
In 1842 werd deze indeling afgeschaft. Het arrondissement (het rechtsgebied van een rechtbank) is sindsdien het ressort van de notaris, maar in elk arrondissement zijn meer, vaak vele, notarissen. Eerst moet dus vastgesteld worden voor welke notaris de akte verleden is die men zoekt. Daarbij bedenke men dat een particulier vrij is in de keuze van een notaris om een akte te laten passeren. Een inwoner van Utrecht koopt een huis in Groningen; hij mag naar een notaris in Utrecht gaan, maar ook naar een in Groningen en zelfs in Assen of Maastricht. Gewoonlijk kiest men natuurlijk een notaris uit de buurt: de woonplaats van één van de betrokkenen, de plaats waar het onroerend goed gelegen is. Dit beperkt in praktijk het zoekprobleem flink.
Onderzoek in notariële archieven moet bijna altijd geschieden via de repertoria. Deze chronologische registers verwijzen naar de minuutakten. Ze geven o.a. de namen van de bij de akte betrokken personen en de aard van de akte, zodat men vrij vlot kan vinden of een gezochte akte voor deze of gene notaris is verleden.
5.2. Bewaarplaatsen
5.3. Bijzonderheden betreffende enkele soorten akten
6. Notariële archieven in Gelderland
7. Zoeken in de inventaris
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1811-1925 (1929)
Auteur:
Gelders Archief
Categorie:
 
 
 

Contact

location Westervoortsedijk 67-D
     6827 AT Arnhem
     (parkeerplaats aan de
     Mercatorweg)

E-mail Contactformulier
Telefoon  Telefoon
calender2 Openingstijden studiezaal