Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Notariële Archieven 1811-1925
x0168 Notariële Archieven 1811-1925

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0168 Notariële Archieven 1811-1925
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Notariële archieven sinds 1811
3. Notarissen
4. Notarieel archief
0168 Notariële Archieven 1811-1925
Inleiding
4.
Notarieel archief
Notariële archieven bestaan voor verreweg het grootste deel uit minuutakten die een notaris verleden heeft. De akten kunnen de meest uiteenlopende handelingen en feiten bevatten. De meest voorkomende handelingen zijn het maken van een testament, transport of overdracht van onroerend goed, schenkingen, schuldbekentenissen onder hypotheek, huwelijksvoorwaarden, boedelinventarissen en -scheidingen en publieke veilingen.
De minuutakten worden per notariskantoor in chronologische volgorde bewaard. Daarnaast legt de notaris een register aan waarin dag voor dag alle door hem verleden akten worden ingeschreven: het repertorium/repertoire. Deze inschrijving omvat datum en nummer van de minuut (of de brevet - zie hierna), soort akte, naam en woonplaats van de betrokken partijen en sinds 1833 bij onroerende goederen de kadastrale aanduiding.
Het Wetboek van Koophandel schreef de notaris verder nog voor een register bij te houden van door hem opgemaakte akten van wisselprotest. Een wisselprotest is de weigering van acceptatie of van betaling van een wisselbrief (een onvoorwaardelijke opdracht tot betaling van een bepaalde som). Dit protest werd door notarissen (maar ook deurwaarders waren hiertoe bevoegd) vastgelegd in een bijzonder register van wisselprotesten. Uit deze drie elementen, de minuten, het repertorium en het register van wisselprotesten, bestaat het protocol van de notaris en alleen dit "officiële" onderdeel van het archief van een notariskantoor wordt overgebracht naar de archiefbewaarplaats en vormt daar "het notariëel archief". De akten waarvan de notaris het origineel uitgeeft aan belanghebbenden, heten brevetten. Deze worden dus niet bewaard door de notaris, omdat brevetten alleen in origineel hun waarde hebben: akten van huwelijkstoestemming, volmachten, akten van in-leven- zijn, royementen en dergelijke. Men vindt ze dus (behoudens de vermelding in het repertoire) niet terug in de notariële archieven (ook niet in afschrift).
5. Onderzoek in notariele archieven
6. Notariële archieven in Gelderland
7. Zoeken in de inventaris
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1811-1925 (1929)
Auteur:
Gelders Archief
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS