Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hof van Gelre en Zutphen
x0124 Hof van Gelre en Zutphen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0124 Hof van Gelre en Zutphen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Verantwoording van de digitalisering
3. Inleiding A.J. Maris
4. Inleiding A.J. Maris als pdf-bestand
Erfgoedstuk
5. Gesproken toelichtingen
6. Bijlagen
Inventaris
Deposita
B. Commissies
0124 Hof van Gelre en Zutphen
Inventaris
Deposita
B.
Commissies
Het Hof en adjuncte leden uit de Landschap, gecommitteerd tot de zaken betreffende de politieke-beroeringen of plooierijen, vooral met betrekking tot de magistraatsbestelling te Nijmegen, Tiel en Zaltbommel. Na de dood van de stadhouder-koning Willem III (19 maart 1702) trachtten de vertegenwoordigers van de "gemeente", d.w.z. de gilden en schutterijen, op vele plaatsen in Gelderland hun oude invloed op de magistraatsbestelling te herwinnen en de zittende regenten, welke door de overleden stadhouder kort tevoren benoemd of bevestigd waren, te verdringen, 1702, 1703. 2 pakken
N.B. Na de dood van stadhouder-koning Willem III (19 maart 1702) trachtten de vertegenwoordigers van de "gemeente", d.w.z. de gilden en schutterijen, op vele plaatsen in Gelderland hun oude invloed op de magistraatsbestelling te herwinnen en de zittende regenten, welke door de overleden stadhouder kort tevoren benoemd of bevestigd waren, te verdringen.
De Staten van Gelre en Zutphen verklaarden deze handelwijze onwettig en droegen het Hof en zes toegevoegde leden uit de Landschap op een onderzoek in te stellen en de schuldigen te berechten en voorts kennis te nemen van geschillen tussen de magistraten en de vertegenwoordigers der "gemeente" in de steden Nijmegen, Tiel en Zaltbommel (18 en 26 juli 1702). Er werden twee advocaten, dr. Jacob Coets en dr. Andreas van Dam, tot substituut-mombers voor deze zaken aangesteld, omdat de momber der Landschap dr. David ten Hove, zoon van een in 1674 afgezette Nijmeegse regent en vermaagschapt aan enige aanhangers van de "nieuwe plooi", zich niet competent achtte om op te treden. Op last van de Staten maakten een aantal raden van het Hof en de zes adjuncten uit de Landschap van 4 tot 20 augustus een reis langs Nijmegen, Tiel en Zaltbommel onder opschorting van de zomervacantie van het Hof. Na thuiskomst zetten het Hof en de adjuncte leden uit de Landschap hun werkzaamheden voort en spraken op de landdag te Zutphen 5 december 1702 de sententiën uit in de voornaamste plooierijzaken. Enige zaken moesten nog worden aangehouden. De sententiën van 5 december 1702 werden gedrukt (Knuttel, pamflet no. 14842). Het archiefje loopt van juli 1702 tot in het voorjaar van 1703. Vergel. inv.nr. 2499. Men zie A. Brants, Bijdrage tot de geschiedenis der Geldersche Plooierijen, 1874, hoofdst. III en IV, en Dr. S.P. Haak, De Plooierijen, in het bijzonder in het Kwartier van Veluwe, Bijdragen en Meded. van "Gelre", XI, 1908, blz. 81-96. Zie ook 0012 Gelderse Rekenkamer, inv.nr. 7345, en 0508 Handschriften Rijksarchief in Gelderland, inv.no. 194.
Kenmerken
Datering:
(1425) 1543-1811 (1902)
Auteur:
A.J. Maris, H.L. Driessen/F. Keverling Buisman (Album advocatorum)/K.J.W. Peeneman
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS