Menu
ingeklapt

De chat is beschikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur. Is de chat offline? Stel uw vraag via ons contactformulier.

Uw zoekacties: Hof van Gelre en Zutphen
x0124 Hof van Gelre en Zutphen

Archieftoegang

Hier vindt u de inventaris van een archieftoegang. Hierin staat beschreven welke stukken zich in dit archief bevinden. 
 
Het nummer dat voor de titel van het archief staat is het toegangsnummer van dit archief. Het nummer dat voor de beschrijving van een stuk staat is het inventarisnummer. 
  • Bij ‘Kenmerken’ vindt u algemene informatie over dit archief
  • Bij ‘Inleiding’ vindt u achtergrondinformatie over dit archief, denk hierbij aan de openbaarheid, de archiefvormer en de oorsprong en opbouw van het archief.
  • Bij ‘Inventaris’ vindt u de lijst met beschrijvingen van stukken die zich in dit archief bevinden. 

Hoe zoekt u door een archieftoegang?

Klik op de zoekbalk links bovenin en voer uw zoekterm(en) in. Klik vervolgens op ‘zoek’.
Onder ‘Gevonden archiefstukken’ verschijnen de beschrijvingen van stukken uit dit archief waar deze term in voorkomt. Om te zien in welk deel van het archief deze stukken zitten klikt u op ‘Inventaris’. Dor telkens te klikken op het woord/de woorden die vetgedrukt worden weergegeven komt u uit bij de (met geel gemarkeerde) zoektermen. 

Welke archieftoegangen heeft het Gelders Archief?

Bekijk het Archievenoverzicht  om te zien welke archieven zich in het Gelders Archief bevinden. Deze zijn niet allemaal geïnventariseerd en beschikbaar voor inzage. Als er geen inventarislijst beschikbaar is, is dit archief helaas nog niet in te zien. 
 

 

0124 Hof van Gelre en Zutphen
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
1. Openbaarheid en citeren
2. Verantwoording van de digitalisering
3. Inleiding A.J. Maris
4. Inleiding A.J. Maris als pdf-bestand
Erfgoedstuk
5. Gesproken toelichtingen
6. Bijlagen
6.1 Akten en zaken van vóór 1543, voorkomend in civiele procesdossiers
Erfgoedstuk
6.2 Album advocatorum Curiae Ducatus Gelriae et Comitatis Zutphaniae. Register van bij het Hof van Gelre en Zutphen toegelaten advocaten, 1610-1811. Frank Keverling Buisman, 2010.
1. Inleiding
1.1. Vaststelling van de ordonnantie
1.2. De eed als advocaat en verdere voorwaarden
1.3. De admissie en registratie als advocaat
1.4. De tarieven voor het optreden als advocaat, en andere regelingen omtrent hun functioneren
1.5. Literatuur
0124 Hof van Gelre en Zutphen
Inleiding
6. Bijlagen
6.2 Album advocatorum Curiae Ducatus Gelriae et Comitatis Zutphaniae. Register van bij het Hof van Gelre en Zutphen toegelaten advocaten, 1610-1811. Frank Keverling Buisman, 2010.
1. Inleiding
1.5.
Literatuur
Met het hier gepresenteerde overzicht van de advocaten bij het Hof van Gelre en Zutphen als uitgangspunt zijn er reeds een tweetal artikelen verschenen, waarin de nodige informatie te vinden is over het Hof en zijn rechtsopvolgers zelf, over de advocatuur bij het Hof, waarbij nader ingegaan wordt op de situatie vóór 1610, het jaar waarin de ordonnantie op de advocaten wordt vastgesteld en vervolgens aandacht besteed wordt aan hun admissie, herkomst, promotie en carrière. Zij zijn beide van de hand van de samensteller van dit overzicht, de oud-directeur van het Gelders Archief, Frank Keverling Buisman. Allereerst is er het artikel‘Advocaten bij het Hof van Gelre en Zutphen’ (1610-1811), dat verschenen is in Geschiedenis van de advocatuur in de Lage Landen, onder redactie van Georges Martyn, Gretha Donker, Sjoerd Faber en Dirk Heirbaut (in: Pro Menorie, Bijdragen tot de Rechtsgeschiedenis der Nederlanden, jaargang 11 (2009), p.87-110. Aansluitend en aanvullend daarop is: ‘De advocaten bij het Hof van Gelre en Zutphen: admissie, studie, herkomst, en carrière’, opgenomen in de Bijdragen en Mededelingen ‘Gelre‘, Historisch Jaarboek voor Gelderland, jaargang CI (2010), p.115-144.
De samensteller hoopt dat met de publicatie van dit overzicht weer een bouwsteen aan het gebouw van de Gelderse geschiedenis is toegevoegd.
2. Lijst van advocaten
Kenmerken
Datering:
(1425) 1543-1811 (1902)
Auteur:
A.J. Maris, H.L. Driessen/F. Keverling Buisman (Album advocatorum)/K.J.W. Peeneman
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS